На мястото на спонтанния мемориал до Crocus City Hall се

...
На мястото на спонтанния мемориал до Crocus City Hall се
Коментари Харесай

Вълна от ксенофобия заля Русия след терористичната атака в Крокус

На мястото на спонтанния мемориал до Crocus City Hall се появи банер „ Безвизовият режим убива “. В Държавната дума депутатът от " Единна Русия " Михаил Шеремет предложи да се ограничи влизането на чужденци за интервала на така наречен " СВО ", както съветските управляващи назовават ​​войната против Украйна. Колегата му Владислав Даванков прикани за усилване на цифровия надзор върху мигрантите и депортирането им и при най-малкото нарушение. Той обаче призоваваше за това още преди терористичната офанзива в Крокус да вземем за пример в предизборните си клипове като кандидат-президент. В мнения към изказвания на политици съветските консуматори на обществените медии пишат, че те оферират затваряне на джамии и задържане на мигранти в домове без право на свободно придвижване.

 

Певицата Манижа, родом от Душанбе, разгласява видео в Instagram. Там показва опасенията си, че следствията от офанзивата против концертната зала ще бъдат усетени от всички имигранти от Централна Азия: " Днес баба ми я няма от 14 години. И през последните няколко години доста мислих че се веселя, че тя не живее това, което се случва с нас и със света. И също по този начин се веселя, че следствията, които ще паднат върху таджиките и всички поданици на Централна Азия, няма да я обиден.

Журналистите от Идел.Реалии попитаха представители на народите от Поволжието дали не е имало повишаване на нетолерантността. Много от тях споделят, че ксенофобията е нормализирана още преди терористичната офанзива в Crocus City Hall. Сега казусът се утежни. " Колегите ми започнаха да се майтапят за свинското месо и терористичните офанзиви. Бутилката с вода, която нося със себе си до тоалетната (съжалявам за детайлностите, това е ислямският тоалетен етикет), сътрудниците ми шеговито нарекоха първата стъпка към тероризма ",каза пред кореспонденти гражданин от Ижевск.

 

Ксенофобските настроения не касаят единствено мигрантите. Представителите на коренното население на Русия и всички хора с неславянски генезис са изправени пред дискриминация, експанзия и физическо принуждение в страната. На 24 март няколко млади мъже се приближиха до якутка в московското метро. Те крещяха расистки и националистически лозунги и подвигнаха ръце в нацистки привет.

В същото време, да вземем за пример, главата на Руската православна черква, патриарх Кирил, твърди, че някои недоброжелатели сякаш се пробват да изострят обстановката в Русия: " Нека никой не ни плаши с съветски шовинизъм. Руски шовинизъм не съществува. в природата всеки знае това.

В Москва от началото на седмицата броят на случаите на нарушение на разпоредбите за влизане в Русия се е нараснал доста. На това обърна внимание съветската работа на BBC. Журналисти допускат, че инспекциите са затегнати след нападението против Крокус. Полицията и съветската национална армия нахлуха в склада на онлайн магазина Wildberries в Електростал, Московска област. Твърди се, че униформените са проверявали документи, в това число разрешителни за работа и военни карти. Telegram каналите пишат, че на всички чиновници, като се изключи дами с съветско поданство, е подредено да излязат през буфера за инспекция. Според канала Mash са тествани минимум пет хиляди души, към две дузини от тях са арестувани, някои са отведени във военната работа за регистрация и регистриране.

 

За вълната от ксенофобия в Русия " Настояще време " беседва с правозащитничката Валентина Чупик, експерт по проблемите на мигрантите.

 

– Имам занимателни истории, които се случват сега в Черемушкинския съд в Москва. Всеки час към 25 души биват отвеждани там за депортиране. И трима от тях са съветски жители, докарани са за депортиране. Етнически таджики с съветски паспорти. Хората не са упрекнати в закононарушения, те са упрекнати в депортиране на мигранти.

Пет нощи не съм спал. Имам към хиляда поръчки дневно. От тях почти 700 са свързани с арести. Сега имам към 3,5 хиляди молби от арестувани. Около 150 са свързани с побой над мигранти от полицията. Това се случва най-вече при арести. Срещу множеството мигранти се фалшифицират административни нарушавания: непокорство на условията на полицейски чиновници във връзка с тези хора, които са били бити, с цел да бъдат вкарани в пандиза за един ден, или миграционни нарушавания, с цел да бъдат депортирани посредством особено задържане център. Срещу останалите се фалшифицират протоколи за дребно безчинство, като им се приписват нецензурни думи на обществено място, с цел да се обяснят аргументите за задържането.

Има много екзотични случаи в град Мичуринск, Тамбовска област. Там през нощта са арестувани минимум четирима водачи с неславянски външен тип. Полицаите ги спрели и поискали с изключение на документите да им дадат и портфейла. След което му изнесоха всички пари. Ако хората започнаха да се възмущават, те бяха упрекнати, че се пробват да дадат рушвет със същите пари. В три случая дайте рушвет в размер на 500 рубли ($5,41), а в един случай в размер на 4000 рубли ($43,27). Останалите пари просто са откраднати.

Получавам поръчки от разнообразни райони на Русия. Около половината са от Москва. Сега има доста случаи в региона на Москва. На трето място е Екатеринбург. На четвърто място е Санкт Петербург. Но има и Краснодар, и Твер, и Норилск, и Калининград, и Сочи, и Волгоград, и Самара, и Уфа. Не имам вяра, че самото съветско население създава тези настроения.

 

– Кой тогава подбужда това?

– Виждаме доста изказвания на съветски публични лица и по този начин наречените правоприлагащи органи, които подклаждат уплахата към мигрантите от нищото. Тяхната цел е да отклонят вниманието на хората от същинския проблем, да отклонят вниманието от обстоятелството, че терористичната офанзива е най-малкото подценена, а може би и съзнателно позволена. Целта е да се трансферира експанзията от управляващите към една явно слаба група, която е „ лесна за победа “ и която е явно непозната. И опцията да грабят безнаказано.

 

Настоящее время, превод ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР