На мястото, където в миналото се е издигал храм на

...
На мястото, където в миналото се е издигал храм на
Коментари Харесай

Усмихнат сфинкс откриха в Египет, принадлежал на император Клавдий

На мястото, където в предишното се е издигал храм на бога Хор, учените са попаднали на издълбано във варовиков камък светилище. То се състои от площадка на две равнища с рампа и дребен басейн от глинени тухли, затрупан с мазилка. Интересната скулптура е открита при разчистването на басейна.

 

“Това е красиво и точно издялан сфинкс ”, отбелязва Махду ел Дамати, учител по египтология в Университета в Айн Шамс и някогашен министър на туризма. Лицето, което има кралски черти, се отличава с усмивката си с две трапчинки, прибавя ученият. Сфинксът носи обичайна за фараоните в Древен Египет кърпа немес с урей във формата на кобра.

Първоначалните проучвания демонстрират, че е допустимо статуята да принадлежи на римския император Клавдий, който е управлявал Северна Африка сред 41 година и 54 година Под сфинкса е открита каменна плоча с надписи на демотически и с писмени знаци. Разчитането им би могло да разкрие самоличността на усмихнатия мъж и да хвърли нова светлина върху античното минало на тази околност.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР