На място и на терен - съвместно с министъра на

...
На място и на терен - съвместно с министъра на
Коментари Харесай

Двама министри на място в Карловско ще проверят за незаконна сеч

" На място и на терен - взаимно с министъра на земеделието Явор Гечев ще дадем отговор на всички въпроси, свързани с това дали има човешки фактор за причиняване на бедствието в Карловско, дали е осъществена противозаконна сеч в горите. "

Това разгласи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след съвещанието на Министерския съвет, на което по покана на министър-председателя Гълъб Донев кабинетът бе осведомен с съответни данни за случилото се в Карловско. На срещата бяха регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово - Емил Кабаиванов, кметът на Калояново - Виктория Михайлова и кметът на община Марица - Димитър Иванов.

„ На място ще има и представители и на полицията, и на прокуратурата. Каним представители и на медиите, и на локалното население, с цел да се извърши инспекция на място “ – акцентира вътрешният министър.

Кметовете на засегнатите общини ще бъдат освободени от отчисления за възнаграждение на звук боклук, който все още – според Закона за ръководство на отпадъците, е 95 лв. на звук, разгласи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Областният шеф Ангел Стоев изясни, че в община Карлово има пет села без водоподаване, както и три села с отчасти електрозахранване. До края на деня едно от селата към този момент ще има вода, а по другите ще продължи да се работи. Ще бъдат поставени и краткотрайни водопроводи, като поетапно ще се пристъпи към възобновяване на естественото водоподаване.

" С краткотрайните водопроводи ще се работи в продължение на 10-15 дни, до момента в който решим казуса дефинитивно " - безапелационен бе Стоев.

Той разясни, че по главните улици електрозахранването е по-увредено, тъй като там има срутени стълбове и се работи по построяването на нови.

" По-големият проблем са хората, които би трябвало да бъдат настанени краткотрайно в жилища – има седем къщи, които са изцяло разрушени, към 60 са необитаеми и 84 са отчасти повредени и на процедура в тях не е допустимо да се живее. Имаме уверението от Министерството на защитата, че те ще ни дават контейнери, които са безусловно годни за живот – даже в есенно-зимния интервал. Ние ще приказваме с всеки нуждаещ се по настрана дали има потребност от такова жилище и всеки, който съобщи предпочитание, ще получи сходно жилище – при напълно цивилизовани условия за живот " - посочи пловдивският регионален шеф.

Той благодари на Министерския съвет и на ръководителя на междуведомствената комисия по възобновяване и подкрепяне, тъй като имат цялостната подготвеност да дават както финансови средства, по този начин и строителни материали, с цел да може засегнатите жилища в къс период да бъдат възобновени.

Благодарности бяха отправени и към земеделския министър Явор Гечев, който разгласи, че Министерството му ще направи всичко допустимо, с цел да включи засегнатите общини в Програмата за развиване на земеделските региони.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР