На Московската борса рублата се търгува за 88 долара и

...
На Московската борса рублата се търгува за 88 долара и
Коментари Харесай

Противно на очакванията. Рублата ще изненада до края на годината

На Московската борса рублата се търгува за 88 $ и 96 евро. А през октомври курсът беше надлежно 100 и 106. Влияние оказа наложителната продажба на валутна облага и повишението на главния лихвен % до 15 на 100. Колко устойчива е тази наклонност и какво да чакаме в близко бъдеще?

Плодове на труда

Тази година беше изключително сложна за националната валута. Създаването на нови вериги за доставки докара до увеличение на вноса и утежняване на комерсиалния баланс. Високото търсене на валута добави в допълнение напрежение, а слабата рубла разреши на експортьорите да усилят облагите. В резултат на това през юни спадът по отношение на $ доближи 10 %. Централната банка увеличи главния лихвен % от 8,5 на 12 и се споразумя с най-големите компании за доброволна продажба на приходите. Това фиксира курса на 93,4, само че не за дълго.

През есента доларът още веднъж надвиши 100. Регулаторът увеличи лихвения % с още два %. Възстановяването на цените на петрола оказа помощ. „ Брент “ сега се котира на 81,3 за барел. Освен това експортьорите бяха задължени да продават валута и бяха въведени санкции за нарушителите. " Такива ограничения неведнъж са показали своята успеваемост. През първата половина на 2022 година успяхме да укрепим рублата до 55 за $ ", спомня си икономистът и шеф по връзките на „ БитРивър “ Андрей Лобода. Между другото, работят по съвсем същия метод в Китай.

Бизнес ползи

Макар и по-строгата парична политика нормално има негативно влияние върху бизнес интензивността, икономистите не виждат доста аргументи за безпокойствие. Така Лобода показва растеж на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие с 5,5% на годишна база. Индустриалното произвеждане за деветте месеца е добавило 3,3 на 100, действителните приходи са се нараснали с 5,3%, безработицата е единствено три % от работещото население.

Освен това на фона на високи темпове търсенето на импорт понижава и спестяванията в рубли стават по-привлекателни, споделя Евгения Василиева, шеф на Центъра за стратегически разбори на „ Ингосстрах “. " Чуждестранните покупки понижават от няколко месеца. През октомври - с два милиарда $ по отношение на септември. Търговският баланс се усъвършенства и това оказва помощ за подсилване на рублата ", отбелязва тя.

Като цяло държавното управление поддържа курс към обществена непоклатимост, което е невероятно без постоянна валута. Александър Разуваев, член на надзорния съвет на гилдията на финансовите анализатори и рисковите мениджъри, счита, че ползите на популацията във всеки случай би трябвало да бъдат приоритет. Отслабването на рублата обезценява спестяванията. В този смисъл Централната банка прави верни стъпки. Лихвите по депозитите не могат да бъдат по-ниски от инфлацията. " Предприятията би трябвало да бъдат адаптивни, да могат да вършат бизнес при всевъзможни кредитни условия. Ще пострадат единствено компании, които към този момент балансират на ръба на рентабилността ", изяснява специалистът. Освен това през последната година и половина страната вкара доста помощи за възкръсване и поддръжка на локалния бизнес.

Прогнози и опасения

Поскъпването на „ Уралс “ и увеличението на доставките на енергийни запаси освободиха страната от нуждата незабавно да закърпи финансови дупки заради слабата рубла. „ Като цяло се оправяме доста добре, ще затворим годината с бюджетен недостиг от единствено един % от Брутният вътрешен продукт - на половина от предстоящото “, акцентира Разуваев.

Основният проблем остава инфлацията, която по публични данни към този момент приближава 7% на годишна база. Икономистите считат, че пикът ще настъпи през февруари-март 2024 година, последван от спад. Съответно през декември курсът може още веднъж да бъде нараснал с един или два %, което още веднъж ще укрепи рублата.

Западните специалисти чакат 80 за $ до пролетта, написа „ Блумбърг “. Според някои съветски оценки този резултат е вероятен преди края на годината. Като цяло прогнозите варират от 80 до 92, само че множеството анализатори считат, че укрепването е дълготрайно.

„ Коридорът от 85-95 за $ ще остане, най-малко до момента в който наложителната продажба на приходите не бъде анулирана през март “, споделя Лобода. Постепенното възстановяване на макроикономическите индикатори обаче допуска, че сривът на рублата няма да се случи по-късно.

За това ще помогне и договорката за подмяна на блокирани активи, която сега се създава в Централната банка.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР