На много от нас не се налага да се замисляме

...
На много от нас не се налага да се замисляме
Коментари Харесай

Малка стъпка за голяма промяна: полицайката, която говори вместо онези, които не могат

На доста от нас не се постанова да се замисляме постоянно за това по какъв начин тъкмо хората с повредени слух, диалект или зрение се интегрират в света, по какъв начин съумяват да поддържат връзка с близките, да схващат какво се случва в заобикалящата ги среда и да бъдат дейни участници в актуалния живот.

Днес ви пренасяме във Вашингтон, окръг Колумбия, където столичният служител на реда Майра Джордан си задава тези и още доста въпроси.

Това я кара да помогне за основаването на специфичен отдел, който служи като връзка сред общността на глухите и хората с повреден слух и правоприлагащите органи.

Журналистите от Voice of America ѝ посвещават късия документален филм, който можете да видите горе. Те описват нейната история, с цел да въодушевяват всеки един човек да направи дребната стъпка, с която сме способни на огромна смяна.

Всъщност Майра Джордан работи в единственото полицейско ръководство в Съединените щати, прецизно отдадено на потребностите на глухите и хората с повреден слух.

Знаейки какъв брой постоянно може да се случи недоумение и малтретиране към хората със усложнения, Майра Джордан взе участие в основаването на специфичния отдел. Чрез забележителната си работа през десетилетията, офицер Джордан се ангажира с това да оказва помощ и поддържа хората в неравностойно състояние.

За страдание хората с повреден слух постоянно стават жертва на разнообразни закононарушения – полови похищения, обири, финансови измами и други

„ Обикновено има проблем с връзката им с служителите на реда и постоянно глухите хора ги виждат като опасност, както и противоположното “, разяснява офицер Джордан.
                             

Глухонемите не могат да чуят и схванат командите и предизвестията на служителите на реда в напрегнати обстановки и постоянно биват задържани по простъпка заради недоразумения.

Майра Джордан споделя, че приключва полицейската академия през 1990 година, посещава курс по просвета на глухите и написа публикация за културния спор сред полицията и глухите хора.

Причината за интереса на полицайката се крие в нейното детство – като дребна тя има съседка и другарка с повреден слух. Именно тя я научава на езика на глухонемите.

Благодарение на напъните на хора като Майра сега всички полицейски ръководства в американската столица разполагат с денонощна видео система, която обслужва глухонемите хора. Самата тя постоянно посещава всеки един от тези 7 сектора, с цел да се увери, че системата работи безпроблемно.

Senior Police Officer Myra Jordan serves in the Special Liaison Branch - Deaf & Hard of Hearing Unit. Her ability to connect with members of our DC community through compassion and understanding makes her one of!
— DC Police Department (@DCPoliceDept)
В момента Майра има доста другари и близки измежду общността на глухонемите във Вашингтон, които изпитват признателност поради напъните, които поставя.

„ Преди постоянно се усеща нервозен към служителите на реда поради предходен опит, само че откогато Майра се появи, към този момент ми е по-комфортно към тях “, изяснява един от приятелите ѝ, Ангъс.

Майра показва като огромен проблем обстоятелството, че служителите на реда не владеят жестомимичния език и това слага непреодолима бариера сред тях и хората с повреден слух.

Затова и тя и нейни сътрудници са се заели да преподават на други чиновници на закона и се надяват техният образец да болести и въодушеви и други служители на реда в Америка, а и по света.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР