На много места в страната днес граждани излязоха на протест

...
На много места в страната днес граждани излязоха на протест
Коментари Харесай

Протест в памет на загиналите по пътищата: Трябват работещи мерки за пътна безопасност

На доста места в страната през днешния ден жители излязоха на митинг против срещу войната по пътищата и в памет на починалите при произшествия - в националния митинг се включиха София, Шумен, Варна, Етрополе, Казанлък, Самоков, село Братаница, Чирпан и др, осведоми БНР.
С блокиране на основни сектори протестиращите желаеха работещи ограничения за пътна сигурност и ефикасни санкции за водачи, които предизвикват тежки произшествия. Протестът в столицата се организира към този момент близо 2 седмици - всяка вечер след жестоката злополука на бул. " Сливница ", в която починаха Ани и Явор - младата двойка пресичала булеварда, до момента в който некомпетентен 18-годишен водач ги блъсна. И през днешния ден протестиращите затвориха кръстовищата на бул. " Сливница " с ул. " Русе " и с бул. " Константин Величков ".
" Включих се митинга, с цел да има някаква смяна и нещата да тръгнат към по-добро - и за млади, и за възрастни, и за всички отсега нататък. Много постепенно всичко се случва, по какъв начин да имаме вяра " ;
" В пандиза, там да лежи, да се научи " ;
" Много съществени ограничения, доста сериозен надзор, нещо, с цел да се промени...Ако единствено по този начин се събираме и си приказваме..., ето какъв брой хора сме - нищо...Трябва доста, цяла България би трябвало да излезе, с цел да има смяна.... Ето младежи си отиват, какъв брой още би трябвало да си отидат, с цел да се промени нещо ", разясниха участници в митинга.
Същевременно участници в митинга означиха, че са били сюрпризирани от признатите бързо от Народното събрание ограничения за по-сериозни санкции - и то във време на земетресения в правосъдната и политическата ни система, даже без да има постоянно държавно управление. Това обаче не е приключено дело и чакат измененията да стигнат по надалеч. Каквито и наказания да има, без ефикасен надзор от страна на Министерство на вътрешните работи няма по какъв начин да успеем, споделиха още протестиращите.
" Нуждата от действителна и незабавна законодателна смяна най-много ме накара да се включа в митинга ”, съобщи Цвета Болешкова, която живее до бул. " Сливница ".
" Казвам незабавна, тъй като в действителност ние се намираме в една изключителна обстановка, ние сме в непрекъсната обстановка на война. Специално на този бул. случаите през годините са доста, нищо не е правено и тъжният случай е налице ".
" Светофарът работи през нощта, само че трябват доста по-сериозни ограничения. За мен това няма да е задоволително, с цел да се спрат джигитите по пътя. Трябва да има непрекъснато патрулиращ екип на Министерство на вътрешните работи, който да следи обстановката по пътя ", добави тя.
Владимир Тодоров от Българска асоциация на потърпевшите при произшествия съобщи, че е от незабавен порядък нужно общините да имат право да слагат камери, в тези прави сектори да може да се създадат физически загради, с цел да не се развива такава скорост, както и законови промени, които да разрешават конфискацията на колите на пияни и дрогирани водачи. " Трябва и бърза връзка сред Министерство на вътрешните работи и нарушителите през имейли, а не посредством хартиени повиквателни, необходим е и нов закон за придвижване по пътищата ", сподели Тодоров.
В Шумен тъжно шествие мина по бул. " Симеон Велики ", където през септември предходната година почина 22-годишната Светомира. След това протестиращите се насочиха към  сектора при Томбул джамия, където живота си изгубиха трима млади шуменци.  В Търговище съпричастни към националния митинг се събраха в региона на " Момина чешма " и затвориха за малко пътя, където през октомври предходната година при злополука бе погубен младият Петър Василев.Протестиращи блокираха за половин час пътя от Бургас за Созопол, с цел да слагат цветя на мястото, където откриха гибелта си кметицата на с. Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от с. Росен.Майката на починалия Тодор Тодоров - Мария Тодорова и дъщерята на Ванча Байлова – Гергана Тачева, бяха на митинга:
" Осъдиха го на четири години и осем месеца, ефикасна присъда, само че ние не сме съгласни с това. За двама души аз не съм съгласна, че би трябвало да лежи толкоз. Искаме най-малко по пет години на човек, само че да ги излежи, а не след една година да го пуснат за положително държание. Шофьорът е осъждан три пъти, подправена тапия за осми клас, подправена несъмнено брошура си е извадил в Турция ", сподели Мария Тодорова. 
До случая се е стигна, откакто два леки автомобила и един микробус катастрофират на изхода на Бургас за Созопол в региона на бившето контролно-пропусквателен пункт. Водачите на колите са излизат, с цел да огледат вредите, когато рейс с турска регистрация ги е блъска. Те почиват на място.
Стара Загора и Казанлък също се включиха в националния митинг. Близки на починали на пътя призоваха виновните институции да подхващат всички вероятни дейности и мероприятия за попречване на пътните произшествия, отнемащи човешки живот, като подобрят пътната инфраструктура. Апелират и за законови промени и облекчение на правосъдния развой, за по-бързо правораздаване и обезщетяване на потърпевшите.>
В Стара Загора митингът мина в памет на Мария Караиванова – Мими, която вечно остана на 17, откакто почина през август 2021 при тежка злополука край екопътека " Бяла река " край Калофер. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР