На местните избори в бобовдолското село Долистово възникна куриозен случай.

...
На местните избори в бобовдолското село Долистово възникна куриозен случай.
Коментари Харесай

Прецедент: Как кандидат за кмет на бобовдолско село не получи нито един глас?

На локалните избори в бобовдолското село Долистово породи чудноват случай. Кандидат за кмет там не получи нито един глас. От резултатите, оповестени на уеб страницата на Общинската изборна комисия, сстава ясно, че Георги Коларски даже не е дал своя вот самичък за себе си.

За кметския стол на село Долистово в неделя са се борили четирима претенденти. Три дами и Георги Коларски. Право на избор имат общо 212 души, упражнили са го 161 от тях. А в протоколите на СИК е записано, че никой от тях не поддържа Георги Коларски.



" Изобщо не го познавам, не съм го виждала. Как да гласоподавам за него, като не го познавам, естествено, че тези хора, които ги познавам за тях? "

" Той тук не е живял. Хората не го знаят първо кой е по какъв начин ще гласуваш и един човек да се кандидатира за селото, като що може да направи той, какво знае ", разяснява Иван Христов, гражданин на Долистово.

Местните поданици позволяват, че кандидат-кметът може да не дава отговор на изискването за уседналост на територията на селото. И по тази причина след това гласовете за него да не са били регистрирани.



" Трябва да имаш 6 месеца тука, 3.00: щом не го познавам аз, нали малко село сме и се знаеме хората, него го няма, той е бил по Амеркиа, споделят и дойдел тук за известно време, само че това време не влиза в условията.

Оказа се, че Георги Коларски живее в селото повече от година и изцяло дава отговор на всички нужни условия за регистрация като претендент за кмет. Не е общувал доста с жителите на Долистово. Не е провеждал и предизборна акция.

" Неговата кандидатура е записана напълно постоянно, а това, че той не е взел участие и не е дал своя вот на локалните избори е персонално негово право ", сподели Ивета Лазарова - ръководител на Общинската изборна комисия в Бобов дол.

" Ние си организирахме среща с тия политическите партии и сдружения, само че с него - не ", сподели Георги Станкев.

Потърсихме Георги Коларски в къщата му, само че той не пожела да застане пред камерата ни. Обясни, че се е отказал да се бори за поста на кмет още преди изборите, когато схванал, че няма да получи нужната поддръжка.В неделя даже не отишъл до урните да гласоподава. Зет му и щерка му обаче са дали своят вот - точно за него.



" Само се записа, като наблжиха изборите, той изгуби религия. Безсмислено е да взе участие в тея предизборни акции, не е разговорлив не го познават и до такава степен се стигна. Той дори самичък не е дал своя вот за себе си, по този метод се схваща, че е по този начин ", сподели Димитър Величков, шурей на Георги Коларски.

Димитър обаче не може да си изясни какво се е случило, с цел да не бъде регистриран гласът му.

" Аз и брачната половинка ми гласувахме за него ".

Българска национална телевизия: Няма ги, ето.

- Аз съм сигурен, че ги има два, за трети не знам, само че два са сигурни и ги няма. Има някоя мърльотия, нещо...

От Общинската изборна комисия не са разкрили нередности в протокола на единствената секция в Долистово. А гласът на зетя на Георги Коларски е допустимо да е попаднал и в невалидните бюлетини, изясняват си от там.



" Ще проверим отначало видеонаблюдението, в случай че имат някакви терзания, могат да подадат пред способените органи съответните тъжби. Ние не сме намерили съображение да броим в допълнение бюлетините в ОИК ".

Тази неделя в селото ще има балотаж, на него ще се явят досегашния кмет Надка Серафимова от ГЕРБ и Зоя Станимирова от " Българска социалистическа партия за България ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР