На Международния ден на жената, българският еврокомисар Мария Габриел стартира

...
На Международния ден на жената, българският еврокомисар Мария Габриел стартира
Коментари Харесай

Мария Габриел: Жените са новатори е послание за опит, постижения и визия

На Международния ден на дамата, българският еврокомисар Мария Габриел започва нова самодейност, отдадена на дамите и девойките в науката и нововъведенията - " Жените са новатори ". Комисар Габриел започва акцията в Брюксел на първата по рода си среща на върха на " Европейския конгрес за дами иноватори ", в която се включиха дами бизнесмени и иноватори от цяла Европа. Форумът е основан с поддръжката на Мария Габриел през май 2022 година в София.
Още по темата
" Днес 40% от иноваторите и бизнесмените в Европа са дами, само че едвам 5% от тях са вложители в рисков капитал. 15% от стартъпите в Европа са учредени от дами, само че те получават 2% от вложенията в сферата. Това би трябвало да се промени. Приносът и водачеството на дамите би трябвало да бъде приоритет, с цел да създадем иновационна екосистема, подкрепяща творчеството, новаторството и предприемачеството ", разяснява Мария Габриел.

Приносът и водачеството на дамите в иновационната екосистема е приоритет във водещи начинания и стратегии в ресора на българския еврокомисар. Сред тях са " WomenTech EU ", " Момичета в кръговата стопанска система ", " Women2Invest ", " Тя е водач " и Европейската премия за дами новатори. По самодейност на Мария Габриел, за първи път критерии за оценка по стратегия " Хоризонт Европа " са проекти за тъждество сред мъжете и дамите за всички институции, които получават финансиране по програмата. На срещата на върха в Брюксел българският еврокомисар връчи и първите награди, на открояващите се интензивно в тази сфера участници.

Акцент на събитието бе и представянето на новата осведомителна акция на комисар Габриел. Девизът на акцията е " Жените са новатори " и тя ще продължи до март 2024 година Целта е да се даде видимост на достиженията на дамите бизнесмени и иноватори в сфери като енергетика, опазване на здравето, подвижност, климат, просвета и обучение.

 Снимка: Пресцентър

" Искаме да откроим гения и мощните страни на дамите иноватори и бизнесмени, тъй като те трансформират към по-добро света към нас. Инициативата " Жените са новатори " ще даде видимост на техния опит, достижения и визия ", съобщи Мария Габриел. " Надявам се самодейността да въодушеви още доста девойки и дами да демонстрират, че обединени и с общи старания можем да преодолеем провокациите пред дамите иноватори. "

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР