На международната сцена европейските страни са готови да заявяват, че

...
На международната сцена европейските страни са готови да заявяват, че
Коментари Харесай

Европа мълчи: Западни джихадисти осъдени на смърт в Ирак

На интернационалната сцена европейските страни са подготвени да декларират, че са срещу смъртното наказване, само че показват равнодушие към ориста на западни джихадисти, които са в затвори в Ирак, заплашват ги смъртни присъди и нито една страна не желае да ги върне на своя територия. Германка от марокански генезис бе наказана в неделя в Ирак на гибел посредством обесване, тъй като се включила към " Ислямска страна ". Това е първата смъртна присъда, наложена на европейка, написа Дафне Беноа взаимно с европейски редакции на Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Стотици други непознати джихадисти чакат процесите си в иракски затвори след военното проваляне на организацията им. Сред тях са и три французойки, хванати след рухването на Мосул през юли предходната година, заяви през вчерашния ден осведомен източник.

През декември шведски жител от иракски генезис бе екзекутиран в Багдад дружно с още 37 души, откакто през 2010 година бе наказан на гибел за тероризъм.

" Швеция и другите членове на Европейски Съюз осъждат използването на смъртното наказване във всичките му форми ", сподели тогава шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом.

Германското държавно управление повтаря постоянно, че е срещу тази " нечовечна и жестока " процедура и в понеделник сподели, че обезпечава " консулски услуги " на четирима немски жители, намиращи се в затвори в Ирак, само че не навлезе в детайлности.

Травмирани през последните години от вълната от невиждани атентати, европейските страни наподобява обаче не са изключително склонни да пазят и да се притекат на помощ на тези бойци, които публичното мнение възприема значително като рискови нарушители.

" Джихадистите в никакъв случай не са изпитвали някакви душевни терзания, не виждам за какво ние би трябвало да имаме такива поради тях ", съобщи в понеделник френската министърка на защитата Флоранс Парни.

" Тези хора знаят какво се случва в Ирак. Щом са попаднали в ръцете на локалните управляващи, би трябвало, доколкото е допустимо, да бъдат съдени от тези управляващи ", съобщи тя, изразявайки едно публикувано в европейските канцеларии отношение към техните жители, отпътували да се борят под знамето на ИД.

Същата твърда позиция се показва във Англия и в Белгия, където управляващите изключиха опцията да удовлетворят молбата на намиращия се в иракски затвор белгийски джихадист Тарик Жадаун, който оферираше да сътрудничи на белгийски управляващи в подмяна на екстрадицията му.

" Не са вероятни договаряния с такива хора. За такива хора няма място в нашето общество ", съобщи през декември белгийският министър председател Шарл Мишел.

Ирак е една от страните, в които изтезанията след издадена смъртна присъда са най-вече в света, след Китай, Иран и Саудитска Арабия, съгласно " Амнести интернешънъл ".

" Колкото съществени и ужасни да са дейностите му, в случай че един европейски жител го заплашва смъртна присъда, би трябвало да желаяме от страната, която го е задържала, да подсигурява, че такава присъда няма да се извършва или той ще бъде трансфериран в страната си, където да бъде съден ", споделя Патрик Бодуен, почетен ръководител на Международната федерация за правата на индивида.

" Признавам, че не е елементарно да се осъзнае това, само че в случай че стартираме да умножаваме отклоненията от този принцип, към този момент няма да сме правова страна ", счита той и подлага на критика " лицемерието на актуалната обстановка ".

Зад кулисите тонът на държавните управления е по-мек. Принципът е да бъде оставено иракското правораздаване да си свърши работата, акцентира европейски дипломатически източник, само че " в случай че има риск от смъртна присъда, ние ще се намесим пред управляващите " посредством консулските служби, както е практиката за всяка една европейска страна в такива случаи.

Уилям Бурдон и Винсънт Бренгарт, юристите на 27-годишна французойка, арестувана в Ирак с бебето си, желаеха през вчерашния ден от управляващите да се борят, с цел да не бъде пратена тя на бесилото и да го създадат със " същата активност, като демонстрираната в други случаи с наказани на гибел французи, по-специално на Серж Алтауи ". Те имаха поради интензивните дипломатически старания на Париж за избавяне на живота на Алтауи, наказан на гибел в Индонезия, където бе упрекнат в трафик на дрога.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР