На медийно събитие за пускане на телевизионен сериал за него

...
На медийно събитие за пускане на телевизионен сериал за него
Коментари Харесай

Страда ли Зидан в новия си етап в Мадрид

На медийно събитие за стартиране на ефирен сериал за него предходната седмица Серхио Рамос се пошегува с публицистите: „ Оттук нататък ще имам повече сезони за Амазон, в сравнение с за Реал Мадрид. “ Бранителят има още две години до приключването на контракта си с клуба, откъдето обаче не бързат да го възобновяват. И при все това Рамос е константа при „ белите “ от към този момент 14 години, несигурността към неговото бъдеще единствено прибавя към възходящото чувство за неустойчивост към един клуб, който другояче завоюва цели четири от последните шест издания на Шампионската лига.

Откакто Зинедин Зидан се завърна като старши треньор към края на предишния сезон, неговият % на победи е под 50% и от началото на новия сезон няма изключително доста мотиви за вяра за усъвършенстване. Отборът към момента наподобява обезверен и променлив – тревожни знаци преди двуседмичния интервал, в който предстоят конфликти с Пари Сен Жермен в ШЛ и мощните Атлетико Мадрид и Севиля в Ла Лига.

Моменти като тези не са оригиналност на „ Сантиаго Бернабеу “, където безконечната сапунена опера безспирно бълва истории за конспирации, интриги и пристрастености и на, и отвън терена. Има ли заплаха Зидан, който до момента непроменяемо е печелил Европейската купа като старши и като асистент треньор, даже да не е на пейката на тима, когато пристигна идващият край в ШЛ?



НИКОГА НЕ съдебна експертиза ЗАВРЪЩАЙ!

Френският експерт самичък се отписа от сериала на Чамартин, като подаде оставка след спечелването някак си на Европейската купа преди година – неговата трета поредна. Той усети, че са наложителни огромни промени в клуба и че няма да получи нужната поддръжка, с цел да ги реализира. Може и да е избрал на този стадий на самоналожено заточение от футбола да огледа като на опция да осмисли чудната си кариера и като състезател, и като треньор. Едва ли обаче е попаднал на думите на поета Феликс Денис.

Никога не се завръщай! Никога не се завръщай!

Никога не смачквай бъдеще, що самичък си си спечелил!

Продължи по пътеката, по прашната пътека,

нивга се не връщай при моста, що си изгорил!

Нито пък послуша сходни препоръки от околните си. През март т.г. той се завърна по молба на президента Флорентино Перес, който преди този момент бе се опитал да изкуши Маурисио Почетино от Тотнъм и уволнения от Челси Антонио Конте. Зидан се съгласи да стартира преди края на предишния сезон, тъй като му бяха споделили, че другояче Жозе Моуриньо би бил определеният (повече по тази тематика по-натам в текста). Бе му и дадено да има основна роля в решаването на идващите и напускащите играчи. А такива щеше да има доста.



И по този начин бе редно. Блясъкът от последния успех на Зидан в ШЛ замаскира слабостите на един състав, който приключи на цели 17 точки зад първенеца на страната Барселона. Нещата обаче не се усъвършенстваха. След завръщането си французинът е спечелил 7 от 15 мача в шампионата – 46,7%. За съпоставяне, неговият предходник Сантиаго Солари бе с 22 победи от 32 мача в лигата, тоест 68,8%. Дори и тези доста по-високи индикатори не завоюваха доверието на президента и той уволни аржентинеца след едвам четири месеца и половина.

Контузии на основни играчи като Марко Асенсио и Еден Азар, който се озова в лазарета още преди да е ритнал топка за новия си тим, изиграха своята роля за сивия старт на отбора. Както обаче и непрекъснато изменящите се тактически хрумвания на Зидан.

Само пристигналият от Лион ляв бек Ферлан Менди към този момент демонстрира високо равнище от новите. Лука Йович, който вкарваше голове безкрай за Айнтрахт (Франкфурт), не демонстрира нужното качество за автоматизиран избор за титуляр. Поне не и съгласно Зидан, който го пусна в своя стартова 11-орка единствено един път и след това го смени с халфа Лука Модрич след 68 минути. Други две скъпи млади попълнения – 21-годишният бранител Едер Милитао за 42,7 млн. паунда от Порто и 18-годишният нападател Родриго за 40,2 млн. паунда от Сантос – също още не могат да оправдаят вложенията в тях.



ЗАЩО ЗИДАН СЯКАШ ВЕЧЕ НЯМА СПАСИТЕЛЕН ПОЯС

Французинът в никакъв случай не е бил считан за футболен Айнщайн като треньор, но безконечният му избавителен пояс бе връзката с неговите играчи, водеща съгласно мнозина до мир и обич, цветя и рози в взаимното общуване. Има обаче знаци, че тази връзка се разпада.

Селекционните решения на Зидан не го запечатаха трайно в сърцата на голям брой мадридисти. Те гледат на продажбата в Атлетико на Маркос Йоренте – племенник на великия Хенто и „ бланко “ до мозъка на костите си – като на един тип изменничество. Не са изключително впечатлени и от преотстъпването в Севиля на Регилон – различен артикул на академията Ла Фабрика, който можеше да размени качилия предишния сезон 11 кг над оптималното си тегло и ненамиращ формата си и до момента Марсело. Прибавете и даването чартърен в Арсенал на Дани Себайос, който несъмнено можеше да свърши работа на тима в този момент.

Вманиачаването на Зидан по довеждането на сънародника си Пол Погба не беше изключително красива панорама, не на последно място тъй като Манчестър Юнайтед в никакъв случай не е имал желание да го продава, а и Флорентино Перес в действителност в никакъв случай не е бил последовател на концепцията да купува 26-годишния халф. Клубът се споразумя с Кристиан Ериксен от Тотнъм и Дони ван де Беек от Аякс, но 47-годишният френски ментор блокира покупко-продажбите, защото искаше само и единствено Погба.



Истината е, е Зидан и управлението се надяваха да продадат Гарет Бейл, Иско и Хамес Родригес, но оферти за тях по този начин и не постъпиха. Според мнозина, неговото потребление на тези трима футболисти е просто способ за наказване на президента. Странно, само че неприятните връзки на Бейл със старши треньора доведоха тъкмо до мечтаната от Зидан реакция. Уелският нападател все едно му сподели „ Ще видиш ти! “ и заигра на високи обороти с 2 гола и 1 асистенция. Тези високи обороти обаче си имат и минуса: той си изкара два жълти картона за по-малко от две минути и с това и наказване за един мач.

За десерт, решението на клуба да продаде вратаря Кейлор Навас на ПСЖ също не съвпадаше с желанията на наставника на „ лос меренгес “. Общото мнение на „ Бернабеу “ е, че връзките сред Зидан и Перес не са най-хубавите. Разделението сред тях се основава от разликите във вижданията им за Погба и Навас, от несполуката на клуба да се отърве от нежеланите от французина играчи и от объркването към честите тактически промени – в един мач система с трима в защита, в идващия с 1-4-3-3, а в третия с 1-4-4-2.

Перес е сърдит от неналичието на игрови минути за някои скъпи попълнения и, за пръв път от много време насам, усеща, че не държи цялостен надзор, а старши треньорът не извършва високите му упования откъм резултати. Зидан също няма по какъв начин да е изключително благополучен, откакто се озова със състав, съчетаващ изхабени ветерани и неизпитани на това равнище младоци. В разследване на това, околните до президента хора в мадридската преса стартират да сипят рецензии по наставника, а Зизу би трябвало да знае чудесно, че когато това стартира да се случва, фрапантните последствия може да са тъкмо зад ъгъла.



МОУРИНЬО ИЗЧАКВА ТИХО

Името на Жозе Моуриньо, който отхвърли най-малко една голяма парично оферта от Китай, неизбежно изникна още веднъж по отношение на поста на пейката на Мадрид. Към края на 2015 година, когато Рафаел Бенитес губеше борбата за сърцата и душите на „ Бернабеу “ и португалецът бе на път към Манчестър Юнайтед, Перес приказва с някогашния ментор на „ белите “ за негово завръщане в клуба.

Икер Касийяс – един от предходните тръни в петата на обидчивия Моуриньо, към този момент си бе отпътувал. Вратарят се трансформира в жертвеното агне, безогледно отпратен в Порто след блестяща кариера, отдадена до тогава на два тима – Мадрид и националния на Испания.

Оставаха единствено два казуса: Кристиано Роналдо и Серхио Рамос – двамата, които португалският експерт обвиняваше за раздялата си с „ лос бланкос “. „ Отърви се от тях и може да приказваме “, сподели Моуриньо на Перес.

Днес Роналдо е в Ювентус. Остава единствено един.

Лично аз не бих заложил на скорошно удължение на контракта на Рамос.

Гийем Балаге, „ Военновъздушни сили “
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР