„Ще потънем“: стотици напускат дома си на карибски остров

...
На малък карибски остров стотици хора се готвят да си
Коментари Харесай

На малък карибски остров стотици хора се готвят да си съберат багажа и да се преместят, за да избягат от надигащите се води, заплашващи да погълнат и без това несигурните им домове.< /p>

Заобиколен от идилични чисти води, гъсто населеният остров Карти Сугтупу край северния бряг на Панама има едва един сантиметър от къщите, натъпкани една до друга – някои стърчащи в морето на кокили.

Коренната общност на острова от по-малко от 2000 души се справя без питейна вода или канализация.

Те живеят от риболов, събиране на нишестени култури като маниока и живовляк, традиционно производство на текстил и малко туризъм.< /p>

Животът не е лесен, със силна жега и липса на обществени услуги, които допринасят за дискомфорта от пренаселените условия на остров с размерите на пет футболни игрища.

А сега климатът предизвиканото от промени покачване на морското равнище заплашва да направи живота още по-труден.

Тъй като домовете вече се наводняват редовно, експертите казват, че морето ще погълне Карти Сугтупу и десетки съседни острови в района на Гуна Яла от края на века.

Четиридесет и девет от островите са населени и се намират само на няколко фута (по-малко от един метър) над морското равнище.

„Забелязахме, че приливът се е повишил“, каза пенсионираната учителка Магдалена Мартинез, 73, пред AFP, докато седеше и бродираше ярко оцветен тукан върху плат „мола“, традиционен за народа Гуна на Карти Сугтупу.

„Мислим, че ще потъне, знаем, че това ще се случи“, каза тя.

Мартинес е един от стотиците жители на острова, които очакват скоро да се преместят в селище в континенталната част на Панама, новопостроено от правителството -- ход, който може да спаси жителите на острова, но излага на риск тяхната култура и начин на живот.

„Това ще промени доста начина ни на живот“, каза Мартинес. Но, добави тя, „това няма да промени духа ни, няма да промени навиците ни.“

„Факт е, че с повишаването на морското равнище като пряка причина за изменението на климата, почти всички островите ще бъдат изоставени до края на този век“, каза пред АФП Стивън Пейтън, учен от базирания в Панама Смитсонов институт за тропически изследвания.

- „Няма място“ -

В Carti Sugtupu няма питейна вода и жителите трябва да излизат с лодки, за да я събират от реките или да я купуват от континента.

Малцина имат надеждно електричество. Повечето жители получават няколко часа енергия на ден от обществен генератор. Няколко имат слънчеви панели, захранващи домовете им, изградени от цинк и дърво, с подове от мръсотия.

Никой няма собствени тоалетни и жителите трябва да посещават общи кабини в краищата на кейовете, където дървени дъски са кацнали над морето служи като тоалетни.

„Няма място за разширяване на домовете или за игра на деца“, каза Human Rights Watch в скорошен доклад за острова.

„Наводнения и бури направиха живота още по-труден... засягайки жилища, вода, здравеопазване и образование. Такива екстремни метеорологични условия се очаква да станат по-често срещани с ускоряването на климатичната криза", се казва в съобщението.

След години на обещания и забавяния , правителството обяви, че до края на тази година или началото на 2024 г. ще бъде готово да премести семейства на континента, на 15 минути с лодка, където е изградило нов квартал, който включва училище.

„Ние строим 300 жилища за 300 семейства, със средно петима души на семейство“, каза пред AFP Маркос Суира, национален директор по инженерство и архитектура в Министерството на жилищното строителство и териториалното планиране.

„Това е пилотен план.“

Всяко семейство ще има 300 квадратни метра (3200 квадратни фута), включително къща с две спални, питейна вода и електричество, според правителството.

< p>Местният учител Браулио Наваро, на 62 години, каза пред AFP, че трябва да пресича острова всяка сутрин, само за да отиде до тоалетната.

Той няма търпение да се премести.

„Нямам алтернатива, но да отидем в търсене на по-добро качество на живот", каза Наваро.

"Знам, че ще има 24-часово електричество, ще има вентилатори, климатик, ще има голяма полза за семейството ми."

jjr/fb-mlr/nro

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР