На лявото в България не му е никак лесно. В

...
На лявото в България не му е никак лесно. В
Коментари Харесай

Само към нея и към никой друг. Идва ли ново ляво с Ваня Григорова

На лявото в България не му е по никакъв начин елементарно. В последните години то непрестанно се рои, а поддръжката за него се срутва. На този декор лявата кандидатка за кмет на София Ваня Григорова реализира огромен триумф на последните избори и за малко не победи. Ще може ли тя да поведе нова лява опция?

Няма по какъв начин да има ляво без нас. Аз и все още съм фигурата, която на столично равнище сплотява левите обединения.

Това са думи на Ваня Григорова - от „ Българска социалистическа партия за България “, която против новия кмет Васил Терзиев с по-малко от 5000 гласа разлика.

На конференция в деня на втория тур от локалните избори Григорова беше запитана дали ще се трансформира в ляв политик от нов вид. Тя отговори, че към този момент се възприема като подобен.

Нейната номинация за кмет на София от БСП-София - столичната организация на Българската социалистическа партия (БСП).

Впоследствие зад нея застанаха леви, комунистически и русофилски обединения - коалиция „ Левицата “ на, националистическата „ Атака “ , „ Русофили за възобновление на отечеството “, Българската комунистическа партия и други сходни.

Това даде учредения на Григорова да се показва като претендент на „ обединената левица “ макар острите различия сред част от партиите, които я поддържаха, и управлението на Българска социалистическа партия. Тя задмина по гласове на първия тур от изборите Антон Хекимян , повдигнат от партия ГЕРБ , която управляваше София през последните 18 години.

Това показване е неоспорим триумф, само че той не е триумф за левицата в България, споделя за Свободна Европа политологът от Софийския университет Борис Попиванов . Вотът за Григорова е протестен и - ляво, дясно и център.

Въпреки това триумфът е знак, че за лявото има нов капацитет. Такъв не е имало „ нито за секунда “ от 2016 година насам, когато лидерският пост в Българска социалистическа партия беше стихотворец от Корнелия Нинова .
Българска социалистическа партия обичайно съставлява ляво настроени, по-носталгични и русофилски гласоподаватели.
Българска социалистическа партия е правоприемник на Българската комунистическа партия, управлявала страната по време на тоталитарния режим до 1989 година След това партията сменя името си, само че до неотдавна продължава да бъде една от двете огромни партии. Бившата комунистическа партия обичайно съставлява ляво настроени, по-носталгични и русофилски гласоподаватели.

Ако на парламентарните избори през 2017 година Българска социалистическа партия беше втора политическа мощ с близо 1 млн. гласа, на последния избор за Народно заседание през април тази година поддръжката за нея се срина до 225 хиляди, което ѝ отреди нежеланото пето място в Народното събрание.

През тези години Българска социалистическа партия. От нея се отделиха доста политици и се нароиха по-малки леви планове.

Сред тях „ нямаше нещо, което да хване въображението на огромни групи хора и да дава обещание кой знае какъв триумф в бъдеще “, споделя за Свободна Европа политоложката от Софийския университет Ружа Смилова .

Сега подобен капацитет е налице с помощта на Григорова. Тя сигурно не разрушава убеждението, че лявото в България е русофилско, нито запълва очевидната дупка в демократичното ляво пространство. За сметка на това възражда значими и позабравени леви разкази като този за правата на служащите, споделя Смилова.

„ В този миг в действителност погледите на лявото са ориентирани единствено към нея и към никой различен “, прибавя Попиванов.

Какво следва оттук насетне?
Какво въобще е лявото в България
„ Колкото хора, толкоз и отзиви по този въпрос “, споделя Попиванов. Според него в България лявото се свързва с две неща - първо с Българска социалистическа партия като партия правоприемник на тоталитарната Българска комунистическа партия (БКП), и второ - със обществена политика и пенсии.
Дебат за лявото не се организира от демократичните промени насам.Борис Попиванов
„ И двете тълкувания са извънредно лимитирани, само че това е всеобщата визия в България, тъй като спор за лявото не се организира от демократичните промени насам “, прибавя политологът.

Това се разминава с развиването на модерната европейска левица, която е демократична и приказва за проблемите на маргинализирани общности като ЛГБТИ хората и мигрантите. Такива диспути не отсъстват изцяло от България, само че са мощно лимитирани до дребен кръг от леви колективи и представители на академичната общественост и неправителствения бранш.
Защо лявото се свързва с Русия
Лявото в България се счита по дифолт за русофилско. Този факт не е подсилен от особена логичност.

Смилова и Попиванов са съгласни, че Русия е една от най-десните страни в света.

„ Там няма нищо ляво като политика и като схващане за обществото “, споделя Попиванов.

Русофилски настроения в България обаче има, и това се изяснява по разнообразни способи - с корени в епохата на Възраждането, с консервативни настройки, които имат аналог в съветската политика, както и с връзката сред комунистическата левица и някогашния Съветски съюз, чийто правоприемник е Русия.

„ Левите обичат да се възползват от тези настроения просто тъй като те съществуват, а десницата се е отказала от тях “, споделя Попиванов.
Ново ли е лявото на Ваня Григорова
От позиция на връзката сред ляво и русофилско Ваня Григорова не предлага нови позиции. В изявление в седмицата преди балотажа дали окупираният от Русия полуостров Крим е в действителност съветски и дали президентът Владимир Путин е агресор.

Това обаче не значи, че в Григорова няма нищо ново. Тя е отричане на съществени характерности на Българска социалистическа партия под водачеството на Нинова - да вземем за пример склонността към оправдаване, вместо към нахлуване, или пък неналичието на автентичност, акцентира Попиванов.

Това, което отличава Григорова, е възраждането на един пропуснат фокус на българското ляво -, а освен върху хората, които имат потребност от обществена помощ.

Все отново Григорова е синдикалистка, дългогодишна съветничка в синдиката КТ „ Подкрепа “ . Тя сполучливо се връща към опозицията „ труд против капитал “, която е основополагаща още за идеолога на комунизма Карл Маркс .

„ Този разказ - трудът против капитала, аз не съм го чувала в последните 30 години “, споделя Смилова.

„ Григорова напълно намерено го възражда и разпалва въображението на хора, които бяха отвикнали или в никакъв случай не са се били научили да мислят за ползите си в тези термини. “
Какъв е капацитетът
Успехът за Григорова е действителен капацитет за лявото, невъобразим отдавна. Може не всички хора, подкрепили Григорова, да имат леви убеждения, само че изборът им е знак, че те имат „ отворени уши “ за посланията ѝ, споделя Попиванов.

Това дава сериозна инерция на Григорова, само че няма гаранция, че тя ще успее да я развие и да даде „ трамплин “ на по-съвременна тактика за бъдещето на лявото.

Григорова може да развива капацитета за това, като стане неофициален представител на столичния локален парламент. От тази естрада тя би могла да подлага на критика ръководството както на София, по този начин и на цялата страна.

Григорова няколко пъти споделя по време на акцията, че не е член на Българска социалистическа партия. Така тя дава отговор на въпросите дали би се пробвала да стане водач на партията.
Как ще наподобява лявото
Ако капацитетът на Григорова се осъществя и се появи нова лява платформа - само че не безусловно партия, тя няма да бъде сходство на Нинова и Българска социалистическа партия. Няма обаче да е и типичното европейско ляво, което да вземем за пример се вижда в скандинавските страни.

Централна за Григорова е тематиката за правата на служащите и тя мъчно може да бъде изместена от битка с „ джендър идеологията “ и други консервативни разкази като тези на Нинова, счита Попиванов.

От друга страна обаче е невероятно да си представим Григорова като ляволиберален политик, защото за нея е „ доста мръсна дума “, споделя Смилова.

Има обаче млади ляволиберални хора, които търсят за кого да гласоподават и мъчно могат да подценен обстоятелството, че Григорова е подкрепена от националистическа партия като „ Атака “.

Попиванов допуска, че обединения като „ Атака “ последователно ще изпаднат от кръга към Григорова, тъй като се трансформират във „ воденичен камък “ за нея. Същевременно Григорова се заиграва с тяхната изразителност, като подлага на критика либералите, евроатлантиците и така нататък
Тя е доста спорна.Ружа Смилова
„ Тя е доста спорна, пробва се да заеме позицията на Бойко Борисов на „ балансьор “, единствено че в лявото пространство “, споделя Смилова.

Дали тази позиция ще помогне на Григорова да сплоти лявото в обединен политически план, е мъчно да се каже. В лявото пространство има доста разнопосочни упоритости и е доста евентуално то да продължи да се рои.

Сигурно е обаче, че след Григорова българската левица ще продължи да държи на националистическата си багра. И въпреки че предлага някои нови други възможности, Григорова няма да успее да изведе на политическата сцена това демократично ляво, което сега липсва.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР