На летището Батайница край Белград вчера по обед кацна четвъртият

...
На летището Батайница край Белград вчера по обед кацна четвъртият
Коментари Харесай

Четири полета с Панцир за Сърбия през България, очакват се още два

На летището " Батайница " край Белград през вчерашния ден по обед кацна четвъртият съветски транспортен аероплан Ан-124 Руслан, с който бе доставена следващата система за Противовъздушна отбрана защита " Панцир С1 ", оповестява БГНЕС.
Всички полети до тук са минали през въздушното пространство на България и през идващите два дни се чака още два полета с съветско военно съоръжение, с което ще бъде окомплектована цялата система.
Припомняме, че полетите на съветските аероплан с бойна техника са позволени от българския министър на защитата Красимир Каракачанов: " След позволение на министъра на защитата и след координиране с Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, според настоящата нормативна уредба бе даден позитивен отговор за осъществяване на полети от съветски аероплан, пренасящ зенитноракетен комплекс " Панцир 1 " за Република Сърбия ".
Доставките на комплекса " Панцир " би трябвало да се осъществят в края на този месец.
Какво съставлява " Панцир "?
На 24 октомври 2019 година сръбският президент Александър Вучич разгласи, че Белград е поръчал комплекса " Панцир ". Той е предопределен за близка отбрана на цивилен и военни цели от въздушни офанзиви при всевъзможни метеорологични условия, климат и радиоелектронна конюнктура, през деня и нощем. Комплексът може също по този начин да отбрани отбраняемия обект от земни и водни закани.
Въоръжението на " Панцир " се състои от 12 ракети земя-въздух, подготвени за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат оптимален обхват от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обсег до 4 000 м и височина до 3 000 м. Ракетите се употребяват за битка с цели в далечна зона на обсег, до момента в който оръжието се употребява за заличаване на цели в близка зона.
Оператор на зенитноракетната система " Панцир С1 " ще бъде 250 ракетна бригада, която към този момент е била на образование в Русия.
С-400 и " Панцир " на учения в Сърбия
В края на ноември 2019 година съветски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и " Панцир " още веднъж прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя взаимно сръбско-руско обучение, което беше следено и от президента Александър Вучич.
Полетите тогава също бяха осъществени след позволение на министъра на защитата Красимир Каракачанов.
Военни специалисти разясниха, че наличието на най-съвременните съветски ЗРК на територията на Сърбия основава проблем за прилежащите държави-членки на НАТО – Румъния, България, Гърция и Унгария, тъй като могат да управляват полетите на техните Военновъздушни сили в района.
Още по тематиката:
Руски аероплан със ЗРК " Панцир " прелетя над България за Сърбия
Съединени американски щати предизвестиха Сърбия, че може да последват наказания поради съветски ракети, които България пусна
Отново ли ще пуснем доставка на съветски ракети за Сърбия през нашето въздушно пространство?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР