На летище София пристигна нова пратка ваксини - това са

...
На летище София пристигна нова пратка ваксини - това са
Коментари Харесай

Пристигна закъснялата пратка от 17 550 ваксини на Пфайзер

На летище " София " дойде нова пратка ваксини - това са 17 550 дози на компанията " Пфайзер " и ще бъдат разпределени в страната, съобщи " Фокус ". С тях ще продължи ваксинирането на хората от втора и трета фаза.

Доставката се очакваше през вчерашния ден сутринта, само че снежна стихия в Германия отсрочи идването на имунизациите.

Това е 6-а пратка на този производител и 9-а доставка на ваксини у нас. Предишната партида ваксини, пристигнала в страната, бе на АстраЗенека на 6 февруари. Тогава бяха доставени 28 800 дози, като от тази ваксина се чака до края на месеца да дойдат общо 139 000 дози.

Първата доставка на ваксини на " Pfizer/BioNTech " от съвсем 10 000 дози дойде у нас на 26 декември и разреши началото на имунизацията да бъде сложена на 27 декември. Втората пратка се състоеше от 25 000 дози и бе получена на 4 януари. На 18 януари в страната ни бяха доставени 18 720 дози. Следващата доставка от препарата на " Pfizer/BioNTech " у нас бе на 25 януари, като получихме над 14 хиляди дози, а последната за тази компания - на 1 февруари, когато получихме 17 550 дози. До края на февруари се чака доставка на към 83 хиляди дози, а през март в страната би трябвало да дойдат 104 хиляди ваксини от същия производител. Общо от този производител страната ни чака 1 млн. дози, сочат оповестените данни от Министерство на здравеопазването.

На 31 януари у нас бяха доставени 3 600 дози от имунизацията против COVID-19 на " Moderna ". Първата доставка на имунизацията у нас беше на 13 януари. Тогава получихме 2 400 дози. 32 000 ваксини чакаме за този месец. От този производител до края на годината чакаме общо 500 000 ваксини.

Страната ни общо е поръчала 18 млн. дози от всички производители, с които Европейска комисия е сключила контракт и са получили утвърдени за приложимост в страните членки.

Европейска комисия контракти още 300 милиона ваксини на Пфайзер

Междувременно през днешния ден представител на Европейска комисия заяви пред Ройтерс, че Европейският съюз е финализирал договорка с " Пфайзер-Байонтех " за доставка на още 300 милиона дози от имунизацията им против COVID-19.

През ноември Евросъюзът обезпечи 300 милиона дози от имунизацията и разгласи предварителна договорка за още толкоз дози през януари. Съгласно новата договорка към този момент са поръчани 200 милиона дози за доставка тази година. Преговорите за периодите за други 100 милиона дози още не престават, твърди същият източник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР