На Лазаровден трапезата трябва да е отрупана с най-разнообразни празнични

...
На Лазаровден трапезата трябва да е отрупана с най-разнообразни празнични
Коментари Харесай

Какво се готви на Лазаровден: 3 идеи за рецепти, които можем да направим на празника

На Лазаровден трапезата би трябвало да е отрупана с най-разнообразни празнични блюда, кое от кое по-вкусни и сладки.

Добре е да се похапват постни храни - питка, баница, плодове, зеленчуци. Затова през днешния ден ще ви дадем 3 хрумвания за безмесно пролетно меню, съвършено за празника.

Ето и по какъв начин да си ги извършите:

Баница с лапад и сирене

Необходими съставки:

кори за баница - 1 пакет
сирене - 200 г
лапад - 2 връзки
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 500 г
олио

Начин на подготвяне:

Разбърквам яйцата, сиренето, млякото и накъсания на части лапад в купа. Жилките на лапада се изхвърлят. В тава, най-добре квадратна, се поставя олио на дъното и се размазва. Редуват се по две кори. Един път се поставя от плънката, другият път - олио и по този начин до привършване на корите. Реже се на квадрати и се пече до подготвеност.

 h Thinkstock

Каша от коприва

Необходими съставки:

коприва - 500 г
универсална зеленчукова фалшификация - 1 с.л.
лук - 1 глава
чесън - 3 скилидки
зехтин - 3 - 4 с.л.
масло - 50 г
брашно - 4 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
яйца - 2 бр.
сол - на усет

За поръсване:

сирене - натрошено
орехи

Начин на подготвяне:

Копривата се почиства и измива доста добре, след което се попарва за малко в тенджера с вода. Оставя се да заври, като се прибавя зеленчуковата пикантина. Копривата се отцежда и се накълцва на ситно. В бездънен тиган с незалепващо покритие, леко се задушават в зехтина, ситно нарязания лук и чесъна, авансово надробен.

След като омекнат, се прибавя кравето масло. Като се разтопи се прибавя брашното, с цел да се запържи. Добавя се аленият пипер, след което се разрежда с бульона, в който е вряла копривата (около литър). Добавя се накълцаната коприва и се оставя малко да поври. Посолява се. Накрая се прибавят авансово разрушените яйца при непрестанно бъркане. Оставя се да поври още 5 минути. По предпочитание се сервира с натрошено сирене и орехови ядки.

 h Thinkstock

Лазарска питка

Необходими съставки:

брашно - 500 г
прясно мляко - 250 мл
квас - 30 г кубче
яйце - 1 бр.
жълтък - 1 бр.
сол - 1 с.л.
захар - 1 с.л.
масло - 70 г
кашкавал - 50 г
олио - за намазване
семена - 2 с.л.

Начин на подготвяне:

Затопляме млякото в микровълнова печка или на котлона, прибавяме маята и 1 с.л. захар, бъркаме, до момента в който се разтвори и стане на рядка каша, поръсваме с 1 с.л. брашно. Оставяме я да шупне, може да се постави във фурната на 60-70 градуса, с цел да шупне по-бързо.

Подготвяме си останалите артикули. Пресяваме брашното, вършим кладенче и слагаме солта и яйцето.

На порции сипваме шупналата квас към брашното и замесваме нелепкаво тесто. Оставяме го на топличко да шупва, до момента в който удвои размера си. Можете още веднъж във фурната да го оставите завито с забрадка на 60-70 градуса, с цел да втаса по- бързо.

След като е втасало, го премесваме с разтопеното масло, като намазваме ръцете си и месим - по този начин, до момента в който тестото поеме цялото масло. Разделяме тестото на 3 идентични топки, от които ще вършим украсата, за задачата аз употребявам кухненска везна.

Преди да започнете да разточвате, би трябвало да изберете тава или тенджерка, с цел да може да прецените какъв брой огромни части ще режете за украсата.

Едната топка я разточваме на правоъгълна кора, намазваме я с олио и я навиваме на руло. Разрязваме я на идентични триъгълни части. Аз нарязах 8 бр. С втората топка по същия метод, само че се режат право. Аз нарязах 9 бр. Третата топка я разделяме на три по-малки идентични топли. От тях вършим дълги шнурчета и сплитаме плитка. Подготвяме тавичка, аз употребих йенска тенджера, намазвате дъното и поръсвате добре с брашно.

Редим триъгълник, кръг, триъгълник, кръг и по този начин, до момента в който свършат. В средата слагаме плитката, а за лукс в средата на плитката - розичка. Получава се прелестен венец, в профил с листа и в средата прелестна роза. Слагаме я да втаса, уголемявайки размера си 1 път или 1 път и половина.

Намазваме със жълтък, поръсваме със семена и печем на умерена фурна на 180-190 градуса до подготвеност. Ако стартира да потъмнява доста, сложете фолио върху питката. След като е изпечена, поръсваме с авансово настъргания кашкавал. Това с кашкавала може да се прескочи, връщаме във фурната, до момента в който кашкавалът се стопи и се разтече хубаво.

 h Thinkstock

За още ентусиазъм - последвайте ни и в Инстаграм ТУК
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР