, на която се вижда хижа Пършевица до едноименния ски

...
, на която се вижда хижа Пършевица до едноименния ски
Коментари Харесай

Бизнесмен, отричащ приятелство с Борисов, предизвика недоволство заради забранителен пътен знак

, на която се вижда хижа " Пършевица " до едноименния ски център в местността Каличина бара на Врачанския балкан, с шосе, заварден парцел и знак " Забранено влизането на моторни транспортни средства " пусна във Фейсбук фотографът Калин Мицев от Враца с текст: " Зоров си е заградил и персонална улица към този момент. Честито ".
Под поста се е заформила сериозна полемика по отношение на собствеността на Димитър Зоров, който е ръководител на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България и държи марката " Пършевица ".
Гледна точка
" Точно пред входа на мандрата на Зоров, до хижа " Пършевица " е затворено. Не бях се качвал близо месец, само че с този знак е затворил близо 400-500 метра от улицата. Той е комплициран необичайно в снега и това, че е комплициран необразовано, е друга работа. Мисълта ми е, че е затворен пътят за хижата и за ски пистата. Не знам единствено дали Зоров е купил хижата и ски пистата. Пистите прочее са две – една дребна и една огромна. Доколкото знам, е правил някакви опити да ги закупи. Но там паркираха хората и несъмнено му пречат за цистерните за млякото. Даже има надзирател и в случай че някой се приближи, стопира те и ти споделя, че има знак " Забранено ", с цел да не влизаш. Аз не знам дали неговите камиони с млякото си минават умерено след този знак, само че очевидно си минават и няма проблем за тях ", изясни Калин Мицев за.
По думите му, Зоров е непосредствен с премиера Бойко Борисов, който му идвал на посетители в мандрата. Затова предприемачът си правел каквото желае.
" Това стопанство, което отдясно е заградено, са кошари, само че забранителният знак е за пътя. Има нещо необичайно, че този път разделя Софийска и Врачанска област. Точно този път е границата. Не знам от кого е получил позволение да постави този знак, като преди знака е обособил паркинги. И който желае, стопира на този паркинг и продължава пешком към пистата. Но съгласно мен няма логичност. Във врачанските уеб сайтове пишат и за това, че е скъсано въжето на влека, горе на пистата. Зоров споделил, че е негова тази писта и че няма да го прави. Те всички си го знаят, че дерибейства поради другарството му с Борисов ", добави Мицев. 
На поставените под поста му въпроси се опитахме да отговорим в изявлението с Димитър Зоров, което публикуваме.
 

 
Г-н Зоров, правилно ли е, че сте затворили този път, който води към хижа " Пършевица " и фермата ви?
Не е затворен. Вижте къде е знакът! Но този път – един километър, граничи до нашите парцели. Ние го поддържаме. Не се поддържа нито от АПИ, нито от общината. Направили сме голям паркинг - три декара, асфалтиран, с цел да може гратис да стопират 120 коли. Тук няма бизнес. Иначе стопират на платното за придвижване и пред предприятието ни. Хижата е наша благосъстоятелност, мандрата е наша и този вътрешен път води до нашето дружество - мандрата и овцефермата. Към хижата не може да се качват коли зимно време, защото пътят е стръмен. Проблемът е, че с колите стопират по платното, на входа на предприятието и на входа на овцефермата. Не може да мине нито камион, нито нищо. Охраната им изяснява, а те викат: " Не ни интересува ". Затова тази година направих голям паркинг на 159 метра от долната станция на влека. Кажете къде сме сбъркали?! Асфалтирах пътя от разклона за Миланово до предприятието. Почиствам го, без нито една стотинка за никой. Какво друго можем да създадем!? На път не може да се стопира.
 

 
Какво е представлявал той по-рано?
Пътят преди този момент беше поляна. Ние сме го насипвали, асфалтирали, ние го поддържаме. Имотите настрана всички са наши. Те са комасирани. Няма нито едно непознато парче, до което да води този път.
Проверих в КАИС за този път, само че той е обществена общинска благосъстоятелност, а вие казвате, че е ваш?
Казвам, че ние сме го построили. Дали е тъкмо същото трасе на картата, която вие гледате, не мога да преценява. Но настоявам, че ние сме построили този път, който води до нашите обекти, и след това сме го преасфалтирали. Щом е общински, община Своге в никакъв случай не е изграждала подобен път. Поне откак ние сме там. Беше полски, кален път. Нали виждате, че от двете страни парцелите са наши?! Този път се явява вътрешен в нашите парцели. Откакто ние сме там, община Своге не е поставила едно камъче.
 

 


А това ограждение, пред което е знакът, какво е?
Това е електропастир. Покрай овчарниците сме озеленили мястото и го косим, лятото го и поливаме, с цел да е подредено и красиво. И тъй като има доста свободни коне, сме поставили електропастир, с цел да не газят тревата. Паркингът е тъкмо преди него. Чистим го от снега. Какво повече от това да направя?! Всички знаете, че и на Пампорово, и на Боровец паркингите са платени, а аз пари не желая. Преди време  снегопочистващата машина закачила една кола и скачали да бият тракториста.
 

 
Има ли парцели зад вашите, до които води този път?
До нищо друго не води, само че част от врачани са извънредно нетолерантни. Там, където те стопират, блокират портала на предприятието ни, портала на овцефермата. И това е проблем от години. Всяка събота и неделя има препирни с защитата. Направих паркинга гратис, с цел да им е комфортно, тъй като тракторът, който чисти, има риск да ожули някоя кола, защото те стопират от двете страни на пътя и пред портала. Момчетата се оплакват, че не могат да изчистят с машината от време на време. От паркинга, който съм направил, е по-близко до влека, в сравнение с там, където те стопират.
Другите парцели – хижата и ски центъра, на кого са?
Хижата и ски центърът също са наши. Влекът със оборудването - също. Те бяха на БТС. Някакъв човек с фирма  от Бургас – Иван Иванов с компания " Комплекс " ООД, ги купил преди години от частен правосъден реализатор. Отдал ги беше на компания " Алпин " чартърен. Той чрез Мишо Петков, благосъстоятелност на " Борса Имоти ", ме откри, тъй като не искаше повече да се занимава и ми ги предложи. В началото на 2018-та година купих компанията " Пършевица " ЕООД с всичко в нея – снегоутъпкваща машина, ски влек с дължина 1100 метра, детски влек с дължина 200 метра и хижа " Пършевица ". Фирма " Алпин " и преди бяха наематели. Не съм им прекратявал наема и с желанието да може да работят тези уреди, а и в този им тип аз няма какво да върша с тях. Другата ни компания " Силвия 7 " ООД е притежател на овцекомплекса и на земите, тъй като това са пасища.
Какъв е наемът?
Наемът от тази хижа и тази писта е съвсем еднакъв на локалния налог, който заплащам за двата парцела на общината. Не стига, че давам пари и бера кахъри, най-после отново съм и неприятният. Наемът на всичко, което доскоро ви изредих, е комичен – 350 лв. на месец.
Говори се, че влекът не работи?
Миналата седмица, когато падаха дърветата, горе на ски центъра не е имало ток, въжето беше обледенено. Счупил се е влекът, само че какво да направи този наемател, аз не нося отговорност за това. Да не приказваме, че не ми е плащал наема, тъй като няма пари. И той ми обясняваше, че му е мъчно да се разбере с тези хора, които паркират където им хрумне. Охраната им споделя: " Не спирайте, тъй като не можем да си отворим портала ". Знаете ли по какъв начин дават отговор: " Какво да създадем, да не сте правили портал ".
Каква е връзката ви в действителност с премиера Бойко Борисов, спекулира ли се за нея?
Когато моето дружество е проработило – 1993-та, никой не е споменавало името на Бойко Борисов. Свързват ме с него, тъй като съм приключил школата на Висш институт " Симеоново ", а той е работил като учител там. Даже не ми е бил преподавал. В България обаче има несъмнено още 15 000 души, приключили там. Освен това, че той е идвал на откриването на фермата, да се счита за връзка. В същото време, когато в един район съвсем няма вложения, обикновено е ръководещ да пристигна да вдъхне кураж и за други вложения на други хора. И не е бил единствено Бойко Борисов там, а и еврокомисарят по земеделието. И той ли ми е непосредствен?! Аз, в качеството ми на ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите, се познавам с всичките министри на земеделието. Познавам се и с негово величество Царя, и със Станишев. Познавам се и с Франц Фишлер - " бащата " на селската стратегия САПАРД. Обсъждали сме с тях проблеми, карали сме се, сядали сме на маси за договаряния, само че това не значи непосредственост.
Тоест, от по кое време датира вашият бизнес?
През 1991 година сме закупили паднала дребна сграда с мястото. Предприятието стартира да действа от 1993-94 година. Имам разрешителни за въвеждане в употреба на обектите ми от 1994-та и 1997-ма, от 2001-ва и 2004-та година. Около 5 хиляди декара земя в тази околност са наши. Само към този път, за който ме питахте, към 800 декара са наши без спиране на едно квадратче. Води се на компанията ни " Силвия 7 " ООД.
Моят бизнес е от времето, когато никой не беше чувал за Бойко Борисов. Не се занимаваме със градеж на пътища или някакви атрактивни обекти, а с млекопреработка, отглеждане на животни и земеделие – с това, с което сме се занимавали през цялото време. И в случай че някой го нервира това, аз не мога да имам виновност. Проспериращият ми бизнес беше преди Борисов да пристигна на власт, тъй като тогава не бяхме в Евросъюза - имаше мита за млечните артикули, внасяни от Европейски Съюз. На българските предприятия тогава им беше по-лесно да работят. Имаше бизнес за всички млекопреработватели. Може да се огледа по количествата, осъществени тогава, и ще се види, че са доста повече. Винаги съм казвал обществено - поради Европейския съюз, със свободните граници, млечни артикули влизат отвред и ние сме незадоволително конкурентоспособни.
 

 
Така че бизнесът ми е по-малък, в сравнение с преди 2007 година, преди ЕС и преди Бойко Борисов. Тогава съм работил несъмнено с три пъти повече мляко, в сравнение с в този момент.
Иска ми се всеки, който подлага на критика, да си намерения с какво той е съдействал за общото богатство, за обществото. Един човек може да изисква, в случай че той е направил нещо публично потребно. А аз съм направил доста. Готов съм на всевъзможни положителни хрумвания за развиването на ски центъра и хижата, само че с отговорността, че това нещо би трябвало да работи и да се самоиздържа.
Заглавна фотография: Калин Мицев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР