На концертите с Тангра“ и Легендите“ виждаме тези хора, които

...
На концертите с Тангра“ и Легендите“ виждаме тези хора, които
Коментари Харесай

Константин Марков: Посланието на нашите песни е останало в сърцата на хората

„ На концертите с „ Тангра “ и „ Легендите “ виждаме тези хора, които не са не запомнили музиката ни. Нашето обръщение е останало в техните души и техните сърца “. Това показа в предаването „ Нощен Хоризонт “ Константин Марков – легенда в родната рок музика, композитор, бас китарист, един от създателите на група „ Тангра “ и част от супергрупата „ Легендите “.

„ Един актьор би трябвало да има обръщение. Една ария е цяло обръщение, облечено в музикална форма. Така стана с всички шлагери на „ Тангра “ – те постоянно описват история, която се облича в подобаващата музикална форма “, означи Косьо Марков.

По думите му, един реализатор би трябвало да има ясна визия за себе си и за своята кариера:

„ Визията е централизация на сила. Трябва самообладание и превъзмогване на подозренията. „ Тангра “ постоянно е била философия, верую, хармония, метод на живот. Тези неща – като ги събереш честно, стигат до сърцата на хората “.

Според Марков проблем през днешния ден е, че за известност доста хора разчитат на чисто медийни изяви – показвайки се по малкия екран, да могат да си обезпечат участия, които в множеството случаи са безвъзмездни за посетителите.

„ Практиката на правенето на концерти у нас е прекратена. Има и изключения, които демонстрират, че хората са подготвени да платят и да отидат на първокласен концерт. От време на време по клубовете виждам групи, които свирят добре. Те би трябвало да изтърпят интервала, който е неминуем, за израстването на един актьор. Това е опит, който би трябвало да се натрупа, само че някои се отхвърлят или потеглят по линията на най-малкото противодействие – да се покажат по малкия екран или радиото, да вършат безплатните участия. Това не е същинският триумф “.

В ефира на „ Нощен Хоризонт “ Косьо Марков си спомни за мощните години на „ Тангра “, когато групата имала по 250-300 концерта на година, когато разбъркването на песните в сет листа, преобразявало въздействието върху публиката, и когато „ Нашият град “ карал хората или да притихват в залата, или да пеят вместо или дружно с вокалиста:

„ Това се случваше, тъй като всяка ария е изживяна, написана с обич. В „ Нашият град " хората припознаваха своя град, в който те са родени и живеят, те не се интересуваха от детайлите, а от общото, мощното обръщение “.

Изморителният метод на живот, изпълнен с пътувания и концерти, натрупва умората, която разделя „ Тангра “. „ Славата уморява доста, тя е сложна за осъзнаване и превъзмогване “, призна Косьо Марков. Той разясни, че през годините близо 30 души са минали през групата. Сегашният състав, който продължава да изнася концерти, включва Дани Ганчев, Стенли и двама музиканти от Gravity Co.

Паралелно с „ Тангра “ и „ Легендите “ Косьо Марков работи върху два независими албума, които възнамерява да издаде до есента. От три години има взаимни планове с режисьора и продуцент на документални филми Ашкън Солтани, който е основан в Лос Анджелис:

„ По времето на радио „ Тангра “ и когато бях ръководител на АБРО (Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – бел.ред.) един американски публицист направи дълго видеоинтервю с мен на тематика – медиите в България. Интервюто някак е стигнало до Солтани, който ме потърси и ми предложи да вземам участие в негов документален филм за българската музика. Първото нещо, което направих за него, беше саунд дизайна и постпродукцията на пълнометражен документален филм за един джаз музикант, който има 70 издадени албума. Искам да отбележа, че 90% от звуците и резултатите във филмите на Запад са в допълнение записани в студио, това е така наречен „ саунд дизайн “.

Интервюто на Виктор Димитров с Константин Марков можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР