На книжния пазар вече може да се купи алманаха Бдинци,

...
На книжния пазар вече може да се купи алманаха Бдинци,
Коментари Харесай

Излезе алманахът „Бдинци, лъвове, титани“, посветен на легендарния Трети пехотен Бдински полк

На книжния пазар към този момент може да се купи алманаха „ Бдинци, лъвове, титани “, разказващ за именития Трети пехотен Бдински полк. Издател на документалното краеведско четиво е вестник „ Видин “. Съставители на сборника са притежателите на районното издание Николай Асенов и Роберт Николаев.
Алманахът е събрал доста фотоси, документи, карти и оповестени в годините на страниците на вестник „ Видин “ материали от разнообразни създатели, които описват за славния Трети пехотен Бдински полк. Той е отдадено и на 110-годишнината от Балканската война, сподели Роберт Николаев.
Съставителят на изданието показа, че с алманаха са се постарали да показват на читателите едно летописно изложение за войсковото развиване, ролята и смисъла на полка в следосвобожденската история на България. Той добави, че това са години на въодушевяващ възрожденски ентусиазъм, възхитен възторг, възходящо съзидание и… гибелни национални произшествия - разломни събития, отразени съдбовно в живота на генерации предшественици от Видинско, Белоградчишко и Кулско. Събития и хора, които би трябвало да се знаят и помнят, да се предават на поколенията, сподели още Николаев.
В алманаха „ Бдинци, лъвове, титани “ могат да се прочетат материали на известните български историци проф. Андрей Пантев, проф. Дойно Дойнов, Тодор Диков, на локални архивисти и краеведи, които са оповестени през последните тридесет години от излизането на първия брой на в. „ Видин “ до през днешния ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР