На ключовите постове министър на външните работи, на правосъдието и

...
На ключовите постове министър на външните работи, на правосъдието и
Коментари Харесай

Новият китайски премиер Ли Цян номинира четирима вицепремиери, кои заемат ключовите постове?

На основните постове министър на външните работи, на правораздаването и на защитата Ли Цян номинира надлежно Цин Ган, Хъ Жун и Ли Шанфу.

 

На постовете министър на държавната сигурност и на публичната сигурност министър председателят номинира надлежно Чън Исин и Ван Сяохун.

 

И Ган остана началник на Централната банка, макар упованията, че ще напусне поради пенсионната си възраст, показва Агенция Франс Прес.

 

Постовете си на министър на търговнията и на финансите резервират надлежно Ван Вънтао и Лю Кюн. Чзън Шанцзе оглавява Държавната комисия за промени и развиване.

 

Поста си на министър на индустрията и осведомителните технологии резервира Цзин Чжуанлун. Също поста си на министър на науката и технологиите резервира Ван Чжъган.

 

Номинациите бяха утвърдени от китайския парламент, отбелязва Българска телеграфна агенция.

От новите министри несъмнено най-интересен е Ли Шанфу, който е министър на защитата. Той е роден през 1958 година в град Чънду, в югозападната провинция Съчуан.  Баща му Ли Шаочжу е взел участие в гражданската война в Китай, а след това и във войната против Япония.

 

Самият Ли Шанфу е учил във Военния научно-технически университет в град Чанша. После е почнал работа на космодрума Сичан, в Съчуан. Там е работил 31 години. През 2003 година на 45 години той е назначен за шеф на космодрума, а през 2006 година получава званието генерал-майор. Под неговото управление през 2007 година космодрумът Сичан е взел участие в изпитването на китайско противоспътниково оръжие.

 

През 2010 година от космодрума  потегля безпилотната лунна задача " Чанъе 2 ".

През 2013 година Ли Шанфу става шеф на щаба на основното ръководство за въоръжение и военна техника на китайската войска, което дава отговор за оборудването на армията и създаването на нови оръжия.

 

През 2016 година Ли става заместител командващ щаба на войските за стратегическа поддръжка към китайската войска, основани вследствие на огромните военни промени, инициирани през 2015 година

 

През 2017 година Ли Шанфу застана отпред на ръководството по развиване на въоръжението към Централния боен съвет на Китайската национална република, също основан вследствие на промените. Същата година той влиза в състава и на Централния партиен комитет, а две години по-късно получава званието военачалник.

 

През 2018 година Ли Шанфу е глобен от Съединени американски щати, тъй като е одобрил закупуването от Китай на съветски зенитни ракетни комплекси С-400 и на 10 изтребителя Су-35. Забранено му е да пътува до Съединени американски щати, което може да усложни контактите сред Вашингтон и Пекин.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР