На картата Чертково и Мелове са едно село, разсечено от

...
На картата Чертково и Мелове са едно село, разсечено от
Коментари Харесай

Животът в гранично село замира заради напрежението между Русия и Украйна

На картата Чертково и Мелове са едно село, разсечено от железопътна линия и една основна улица, която се споделя " Дружба сред народите ". Мнозина локални към момента имат вяра в този девиз, само че той е подложен на съществено тестване от враждата сред техните две страни - Русия и Украйна.

По улиците селяните приказват и съветски, и украински, без да трансформират избора на език в политически въпрос, както направиха мнозина другаде места направиха, подклаждайки спора сред Украйна и Русия, откакто Москва анексира Крим през 2014 година

В предишното локални безпроблемно са пресичали основната улица, преминавайки от едната страна в другата и назад, когато граничарите гледайки в друга посока. В началото на тази година обаче Русия издигна ограда от бодлива тел по основната улица, която раздели селото на две.

Тези дни на най-оживения нормално граничен пункт - на невисок мост над железопътната линия, която върви паралелно на улица " Дружба сред народите " - съвсем няма хора. Руски граничари от едната страна и украински от другата патрулират по двама или трима около опустялата улица, която наподобява на фронтова линия.

В петък украинският президент Петро Порошенко разгласи, че на всички съветски мъже на възраст сред 16 и 60 години се не разрешава да влизат в страната - знак, че комплицираните връзките сред двете прилежащи страни се утежняват още повече, откакто съветската брегова защита стреля по три украински военноморски съда в Черно море на 25 ноември. Миналата седмица Киев също по този начин разгласи 30-дневно военно състояние в граничните области за да укрепи защитата на страната против съветска експанзия.

Всъщност ограничавания за влизане на руснаци в Чертково бяха наложени още преди няколко години. През 2015 година Украйна одобри декрет, който изисква руснаците, които желаят да пресекат границата, да употребяват задгранични паспорти вместо елементарните си паспорти за вътрешна приложимост, употребявани в някогашния Съветски съюз. Малцина руснаци, живеещи в селски региони като Чертково, имат паспорти за пътешестване в чужбина.

Четири и половина години след експлоадирането на сраженията сред подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските войски в Източна Украйна единствено възрастни дами, като 73-годишната Лидия Радченко - усмихната жена с огромно кожено палто, се осмеляват да пресичат границата в Чертково. Тя има трима синове, живеещи в Украйна, и наследник и щерка, които живеят в Русия.

" Преди постоянно си организирахме огромни празненства. Събирахме се на средата на улицата - споделя Радченко, която живее край жп линията. - Тази ограда е като концлагер. " Наказуемо е даже да подадеш буркан с кисели краставички на родственици през оградата от бодлива тел, разделяща селото на две.

Оживеният в миналото основен граничен пункт над жп линията в този момент е запустял. Преди войната тук постоянно е имало километрична опашка от коли. А в неделя на моста имаше единствено 7 коли, всичките с украински номера, очакващи да пресекат границата. А на " ничията " земя към момента стои лозунгът от руската епоха: " Да живее безконечната дружба сред народите на Русия и Украйна! "

Само няколко души минават от Украйна в Русия, едни от тях са 54-годишната Олга Евгениевна и нейният брачен партньор. Тя помоли да не публикуваме фамилното й име, опасявайки се от последици поради възгледи си и от двете страни на границата.

" Аз по принцип съм от Чертково, майка ми живее там ", сподели тя на украински. Когато се омъжила за момче от селото от украинската страна на границата, решението й да се реалокира там в края на 1980-те години не изглеждало по никакъв начин трагично. А в този момент престарялата й майка и брат й живеят в Русия и не могат да й идват на посетители ".

" Казвам на майка си, че " когато умра, никой няма да пристигна да ме погребе, тъй като руснаците не могат да пресекат границата ", жалва се тя.

Преди да стартира войната през 2014 година, споделя още Олга, " хората пресичаха (границата) на всички места, даже през релсите. Отиваш там и назад по 15 пъти дневно и никой не ти обръща внимание. Имахме пазар и магазини и всичко това бе за всички ".

Ирина Вакулина, на 58 година, облечена в мразовитото утро в мрачно палто и розова вълнена шапка, продава пушена риба и вносни парфюми в съветското село Чертково. " Бизнесът по никакъв начин не върви ", оплаква се тя. Заради срутва на украинската гривна съветските артикули станаха прекомерно скъпи за украинците. А локалната жп спирка, в миналото доста оживена поради съветските влакове, минаващи през Украйна, в този момент също е пуста. " Нашето Чертково бе откъснато от живота ", споделя тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР