На какво мирише есента? На печена тиква и печени кестени.

...
На какво мирише есента? На печена тиква и печени кестени.
Коментари Харесай

Кестените и ползите от тях

На какво мирише есента? На печена тиква и печени кестени. Тези сезонни изкушения сигурно не са по усета на всеки, само че е добре да знаем какво изпускаме, в случай че не ги консумираме.

Спираме вниманието си кестените, тъй като тях по-често подценяваме. Важно е уточнението, че има десетки типове кестени, само че главното разделяне е на диви и ядливи типове.

И двата от дълбока античност са познати със своите лечебни и хранителни свойства. От стрити кестени се е правело брашно, само че използването им понижава последователно с навлизането на картофите като земеделска просвета.

Е, през днешния ден имаме многообразие от всичко, само че за какво да не подминаваме кестените през есента?

 Снимка 383776

Подобряват храносмилането

Според разнообразни проучвания, кестените съдържат особено вещество, което пазят пробиотиците в чревната микрофлора. Освен това, те са богати на фибри, които ни оказват помощ да преработваме храната и ни защищават от запек.

Съдържат антиоксиданти

Все по-модерно е да приказваме за храни, които защищават клетките на организма от оксидативен стрес. Най-малкото тъй като се знае, че той прави клетките по-податливи на онкологични болести.

Е, кестените също имат високо наличие на антиоксиданти, които ни защищават от свободните радикали. Консумацията им се предлага особено за предварителна защита на рак на кожата.

 Снимка 383777

Защитават сърцето

Тази изгода от кестените е тясно обвързвана с антиоксидантите в тях. Те предотвратяват възникването на инфекции в тялото, които могат да имат негативен резултат върху сърдечно-съдовата система.

Освен това, кестените съдържат и калий, който се счита, че може да понижи риска от сърдечен удар с близо 25%, в случай че е в задоволително количество и употребяван задоволително постоянно.

Заздравяват костите

10 кестена ни обезпечават половината от нужната дневна доза манган. Това вещество е значимо най-много за здравето на костите и защищава от болести като остеопороза, артрит и други, написа DrAxe.

 Снимка 383773

Подпомага мозъка

Кестените съдържат разнообразни витамини от групата B, които са значими за действието на мозъка и нервната система. Съдържат и фолиева киселина, която е значима освен за бременните и развиването на плода, само че и за когнитивните ни функционалности.

Още изгоди

В 100 година кестени има 43 мг. витамин C. Тези ядки имат ниско наличие на калории и мазнини за сметка на витамини, минерали и фитонутриенти. В кестените има и доста нишесте, което ги прави по-хранителни от други ядки.

Не съдържат обаче глутен, което ги прави подобаващи за диетата на хора, които страдат от нетърпимост към това вещество.

 Снимка 383775

Как да ги приготвим

Кестените най-често се употребяват печени. Можем и да ги сварим и по избор по-късно да ги пасираме на пюре. То се употребява като гарнитура към разнообразни ястия.

 Полезните свойства на тиквата
Полезните свойства на тиквата

Дори семките ѝ са здравословни

Кестените се употребяват необятно в италианската кухня, където има предписания за чорба от кестени, кекс с крем от кестени или самун от кестеново брашно.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР