На живо: Поддръжниците на преврата в Нигер протестират близо до френската военна база, докато ECOWAS отлага срещата

...
Хиляди поддръжници на военната хунта в Нигер се събраха близо
Коментари Харесай

Хиляди поддръжници на военната хунта в Нигер се събраха близо до френска военна база в петък, за да протестират срещу плановете на западноафриканския блок ECOWAS да разположи военни сили в страната. Демонстрациите дойдоха, когато регионалният блок преустанови за неопределено време планираната среща между началниците на щабовете на армията в столицата на Гана Акра, която беше планирана за събота. Следвайте нашия блог на живо за всички най-нови разработки. Всички часове са парижко време (GMT+2).

4:30 сутринта: Хиляди поддръжници на преврата се събират в Нигер, докато ECOWAS отлага военна среща

Хиляди поддръжници на преврата в Нигер излязоха по улиците в петък, за да протестират срещу плановете на западноафриканските нации да разположат военни сили в страната, тъй като ключова регионална среща за възможна намеса беше отменена.

ECOWAS одобри „сили в готовност“ за възстановяване на избрания президент Мохамед Базум, като първият дипломат на ЕС изрази загриженост относно условията му в ареста, откакто беше свален от членове на неговата гвардия на 26 юли.

Началници на щабове от държави-членки на Западноафриканския блок бяха настроени да присъстват на среща в събота в столицата на Гана Акра, съобщиха регионални военни източници в петък.

Но те по-късно каза, че срещата е била спряна за неопределено време поради "технически причини".

Източниците казаха, че срещата първоначално е била организирана, за да информира лидерите на организацията за "най-добрите варианти" за активиране и разполагане на резервните сили.

ECOWAS има все още не предоставя подробности за силата или графика за действие, а лидерите подчертаха, че все още искат мирно решение.

Ключови събития от петък, 11 август:

Хиляди поддръжници на преврата демонстрираха отпред на база на френската армия в столицата на Нигер Ниамей в петък вечерта. Протестите дойдоха само часове след като ECOWAS предприе ходове за възможна военна намеса в страната.

Ръководителят на ООН по правата на човека в петък изрази загриженост за сваления президент на Нигер Мохамед Базум и семейството му, като каза, че условията, в които са държани, „бързо се влошават“.

„Достоверни доклади I са получени данни, че условията на задържане могат да се равняват на нечовешко и унизително отношение в нарушение на международните закони за правата на човека“, каза в изявление върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк.

И началниците на западноафриканската армия планират среща следващата седмица да подготви планове за възможна военна намеса в Нигер, каза в петък говорител на регионалния блок ECOWAS.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР