На живо: Лидерът на преврата в Нигер обещава връщане към демокрацията до три години

...
Генералът на Нигер Абдурахаман Тиани – който пое властта, след
Коментари Харесай

Генералът на Нигер Абдурахаман Тиани – който пое властта, след като офицери от армията свалиха президента Мохамед Базум на 26 юли – каза в телевизионно обръщение в събота вечерта, че преходът към гражданско управление ще се случи в рамките на три години. Делегация на ECOWAS по-рано в събота се срещна с Базум в присъствието на назначения от военните министър-председател Али Зейне и член на хунтата. Следвайте FRANCE 24 за актуализации на живо. Всички часове са парижко време (GMT+2).

 

12:56 ч.: Папата призовава за мир в засегнатия от преврат Нигер

Папа Франциск в неделя призова за дипломатическо решение на политическа криза в Нигер, предизвикана от преврат, който заплашва стабилността в региона.

„Следя с тревога случващото се в Нигер и се присъединявам към призива на епископите в полза на мира в страната и стабилността в Сахел“, каза папа Франциск, обръщайки се към вярващите на площад „Свети Петър“ след молитвата си „Ангел Господен“. .

„Присъединявам се с молитва към усилията на международната общност за намиране на мирно решение възможно най-скоро за доброто на всички“, каза 86-годишният мъж.

9:56 сутринта: Лидер на хунтата в Нигер казва, че ще възстанови гражданското управление в рамките на 3 години, но не дава подробности

Лидерът на разбунтувалите се войници, които свалиха демократично избрания президент на Нигер, каза в събота вечерта, че ще върнат страната към цивилно управление в рамките на три години.

Генерал Абдурахман Тиани не даде подробности за плана, като каза по държавната телевизия само, че принципите за прехода ще бъдат решени в рамките на 30 дни в диалог, който ще бъде домакин на хунтата.

„Убеден съм, че ... ще работим заедно, за да намерим изход от кризата, в интерес на всички“, каза Тиани, коментирайки след първата си среща с регионална делегация, която се стреми да разреши проблема на западноафриканската нация криза.

Ключови събития от събота, 19 август:

Делегация на ECOWAS се срещна със сваления президент Мохамед Базум в присъствието на назначения от военните министър-председател Али Зейне и член на хунтата. Срещата дойде часове след като делегацията пристигна в столицата на Нигер Ниамей в нов опит да успокои кризата, обхванала страната след преврата на 26 юли.

Новият посланик на САЩ в Нигер пристигна в Ниамей, докато дипломатическите усилия продължават за разрешаване на проблема криза след военния преврат от миналия месец, обяви Държавният департамент в събота.

Но Катлийн ФицГибън няма официално да връчи акредитивните си писма на военното правителство, което САЩ не признават, се казва в изявление на департамента.

 

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР