Най-северният град в Канада е наредено да се евакуира поради приближаването на горски пожари

...
На жителите на Йелоунайф, един от най-големите градове в далечния
Коментари Харесай

На жителите на Йелоунайф, един от най-големите градове в далечния север на Канада, беше наредено в сряда да избягат на фона на предупреждения, че бушуващи горски пожари може да го достигнат до уикенда.

Кризата в град Йелоунайф е най-новата глава от едно ужасно лято за горски пожари в Канада, тъй като пламъците се разпространиха бързо из цялата страна, принуждавайки десетки хиляди хора да се евакуират и овъглявайки огромни участъци земя. Повече от 1000 горски пожара горят в обширната страна.

„За съжаление нашата ситуация с горските пожари се влоши още един път с пожар, горящ западно от Йелоунайф, който сега представлява реална заплаха за града“, Шейн Томпсън, Северозападните територии “ министър на околната среда, каза на пресконференция.

Той нареди на близо 20 000 жители на града да напуснат до обяд в петък. Има само една магистрала, отворена на юг. Бяха организирани и търговски и военни полети.

Горският пожар към късната сряда беше в рамките на 17 километра от Йелоунайф, който е регионалната столица.

Искам да подчертая, че градът не е в непосредствена опасност," Томпсън казах. Но добави: „Без дъжд е възможно (пожарът) да достигне покрайнините на града до уикенда.“ „Излагате себе си и другите на риск, ако решите да останете по-късно“, каза той.

Yellowknife обяви извънредна ситуация по-рано тази седмица, която скоро беше разширена в огромната северна територия, тъй като пожарникарите бяха принудени да се оттеглят в някои райони.

Силните ветрове разпалиха пламъците и няколко града и коренните общности вече са подложени на заповед за евакуация.

Хиляди разселени

В това, което вече беше обявено за най-голямата досега евакуация на Северозападните територии, евакуацията на Йелоунайф сега означава, че половината от населението на близката до Арктика територия скоро ще бъде разселено.

Канадските военни в понеделник започнаха да транспортират по въздуха жителите на много по-малки общности в Северозападните територии, след като пътища бяха обхванати от пламъци. За мнозина това беше вторият път през последните месеци, когато жителите бяха принудени да напуснат домовете си.

Изображенията, споделени в социалните медии и по канадската телевизия, показаха оранжева димна мъгла над региона, големи участъци от почернели гори и разтопени фарове и олющена боя от жегата върху тези коли и камиони, които успяха да стигнат до безопасното място, преди няколко пътя да станат невъзможни за движение.

Мъж на име Джордан Евой каза пред АФП тази седмица, че е бил принуден да се върне, след като пожари прескочиха магистралата в пред него в "най-страшния момент в живота ми."

"Пламъците прескачаха над моя камион" и той каза, че се притеснява, че гумите му ще се стопят от жегата. „Асфалтът беше в пламъци.“

Този сезон мегапожарите се разпространиха из Канада със забележителна интензивност, принуждавайки 168 000 души да напуснат домовете си и изпепелиха 13,5 милиона хектара – почти два пъти повече от последния рекорд от 7,3 милиона хектара, според към Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Четирима души са загинали досега в тазгодишните горски пожари.

Към сряда имаше близо 1100 пожара, които все още горяха в Канада, включително повече от 230 в Северозападните територии.

 

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР