Жителите на гръцките острови отказват да хвърлят кърпата над шезлонгите

...
На жителите на гръцките острови им е писнало това лято
Коментари Харесай

На жителите на гръцките острови им е писнало това лято -- не от летовниците, които се тълпят по плажовете им, а от търговците, които тъпчат пясъка с шезлонги и чадъри, до точката където понякога е невъзможно да се стигне до собственото им море.

Местните жители на остров Парос в Егейско море бяха толкова раздразнени този сезон, че създадоха движение „Върнете си нашите плажове“, публикувайки снимки и видеоклипове в социалните медии на пясъци, постлани с "нелепо скъпи" шезлонги, и петиция до властите да намалят рекламите на новобранците.

Движението докосна нервите, разпространявайки се на други острови, плажове на континента и онлайн, където хаштаговете " kinima petsetas“ („движение на плажни кърпи“) и „безплатни плажове“ са най-модерните.

„Искаме обществени пространства като крайбрежието да бъдат необременени, достъпни, безплатни и чисти. Нищо по-малко“, казва Група „Активни граждани“ в Twitter, която е ребрандирана на „X“.

Протестното движение набра такава сила, че централното правителство и местните власти се чувстват принудени да се намесят.

< p>Според гръцкото законодателство най-малко 50 процента от всеки плаж трябва да бъде чист, за да позволи на хората достъп до морето.

Кметът на Парос Маркос Ковеос каза, че търговците на шезлонги и плажните барове са нарушавали правилата „от десетилетия“.

„Но сега, благодарение на това гражданско движение, има повече проверки, “ каза той пред АФП по телефона.

Дори Върховният съд се включи.

В началото на август съдебният прокурор Джорджия Адилини поиска магистрати на малкия остров Сирос, административната столица на Цикладите, за да се намесят.

Те трябва, каза той, да гарантират, че всеки има „достъп до обществени пространства“ като морския бряг, право, заложено в гръцката конституция.

Министерството на финансите вече наложи строги реклами на туристи на островите Наксос и Занте, като глоби няколко за „незаконно заемане“ на плажове.

„Смешен обрат на събитията е, когато обикновените граждани проверяват властите, вместо обратното", коментира през уикенда разследващият уебсайт Inside Story.

Той дори публикува удобен "Ръководство за възмутени къпещи се".

hec/nth/gil/ imm

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР