Флорида се надига, докато приближава „безпрецедентен“ ураган

...
На жителите на Флорида, живеещи в уязвими крайбрежни райони, беше
Коментари Харесай

На жителите на Флорида, живеещи в уязвими крайбрежни райони, беше наредено да си съберат багажа и да напуснат във вторник, тъй като ураганът Идалия набираше сила в топлите води на Мексиканския залив и заплашваше да отприщи животозастрашаващи бури и валежи.

Идалия също удари Куба с проливни дъждове в понеделник и вторник, оставяйки отглежданата тютюн провинция Пинар дел Рио под вода и много от жителите й без електричество.

Идалия беше подсилена до система от категория 2 във вторник следобед, с ветровете се усилват до 105 мили в час (165 км/ч) до вторник вечерта.

Ураганът се очакваше да дойде на брега рано в сряда като система от категория 3 с устойчиви ветрове до 120 мили в час (193 км/ч) в слабо населения регион Биг Бенд, където Флорида Panhandle се извива в полуострова.

Резултатът може да бъде голям удар за щат, който все още се справя с продължаващите щети от миналогодишния ураган Иън.

Националната метеорологична служба в Талахаси нарече Идалия „безпрецедентно събитие“, тъй като никога досега големи урагани не са преминавали през залива, граничещ с Биг Бенд.

На остров Сидър Кий комисар Сю Колсън се присъедини към други градски служители в опаковането на документи и електроника в кметството. Тя имаше съобщение за почти 900 жители, които бяха под задължителна заповед за евакуация. Повече от дузина щатски служители отидоха от врата на врата, предупреждавайки жителите, че вълната на бурята може да достигне до 15 фута (4,5 метра).

„Една дума: напуснете“, каза Колсън. „Това не е нещо за обсъждане.“

Г-н. Рон ДеСантис повтори предупреждението на следобедна пресконференция.

„Наистина трябва да тръгваш сега. Сега е моментът“, каза той. По-рано губернаторът подчерта, че жителите не е задължително да напускат щата, но трябва да „стигат до по-високо място в безопасна структура.“

„Можете да яхнете бурята там, след което да се върнете в дома си, каза той.

Не всички се вслушаха в предупреждението. Анди Баир, собственик на хотел Island, каза, че възнамерява да „гледа дете“ на леглото си със закуска, което е отпреди Гражданската война. Сградата не е наводнена през почти Той я притежава от 20 години, дори когато ураганът Хермайн наводни града през 2016 г.

„Като пазач на най-старата сграда в Сидър Кий, просто се чувствам сякаш трябва да бъда тук“, каза Баир. Доказахме отново и отново, че няма да се отмием. Може да се чувстваме малко неудобно за няколко дни, но в крайна сметка ще се оправим.“

Пътните такси бяха отменени по магистралите поради опасност район, приютите бяха отворени и хотелите бяха подготвени да приемат евакуирани. Повече от 30 000 комунални работници се събираха, за да извършат ремонта възможно най-бързо след урагана. Около 5 500 войници от Националната гвардия бяха активирани.

В Тарпон Спрингс, крайбрежна общност северозападно от Тампа, 60 пациенти бяха евакуирани от болница от опасения, че системата може да доведе до 7-футова (2,1 метра) буря.

Първоначалните шквалове на Идалия се усещаха във Флорида Кийс и югозападното крайбрежие на Флорида във вторник следобед, включително в Clearwater Beach. Работници в крайбрежни барове и магазини за тениски заковаха прозорци, деца караха сърф по вълните и стотици хора наблюдаваха все по-неспокойните води от безопасността на пясъка.

След кацане в района на Биг Бенд, Идалия се очаква да пресичат полуостров Флорида и след това напояват Южна Джорджия и Каролините в четвъртък. Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп и губернаторът на Южна Каролина Хенри Макмастър обявиха извънредно положение, освобождавайки държавни ресурси и персонал, включително стотици войници от Националната гвардия.

„Ще бъдем подготвени според нашите способности“, каза Ръсел Гийс, който допълваше бензиновия резервоар на камиона си във Валдоста, Джорджия. Неговите колеги от Cunningham Tree Service правеха същото. „Ще има дървета по къщите на хората, дървета по електропроводите.“

В 20:00 EDT във вторник Идалия беше на около 155 мили (250 километра) запад-югозападно от Тампа, каза Националният център за ураганите. Движеше се на север в 16 mph (26 kmph).

В Куба, междувременно, Idalia остави повече от 60% от жителите на Пинар дел Рио на тъмно, съобщиха държавните медии.

„Приоритетът е да възстановим захранването и комуникациите и да държим под око относно селското стопанство: Жънете всичко, което може да бъде събрано, и се подгответе за повече валежи“, каза президентът Мигел Диас-Канел на среща с правителствени служители във вторник.

Повече от 10 000 души бяха евакуирани в приюти или останаха при приятели и роднини до 4 инча (10 сантиметра) дъжд падна. Повече от половината провинция беше без електричество.

Държавните медии не съобщават за смъртни случаи или големи щети.

Идалия ще бъде първата буря, която ще удари Флорида през този сезон на ураганите , но това е само последното лято на природни бедствия, включително горски пожари в Хавай, Канада и Гърция; първата тропическа буря, ударила Калифорния от 84 години, и опустошителни наводнения във Върмонт.

Тъй като голям участък от западното крайбрежие на Флорида е изложен на риск от бурни вълни и наводнения, бяха издадени известия за евакуация в 22 окръга със задължителни заповеди за някои хора в осем от тези окръзи. Много от известията бяха за ниско разположени и крайбрежни райони и за хора, живеещи в мобилни и произведени домове, превозни средства за отдих или лодки, както и за хора, които биха били уязвими при прекъсване на електрозахранването.

Много училищни квартали по крайбрежието на Персийския залив бяха да бъде затворен поне до сряда. Няколко колежи и университети също бяха затворени, включително Университетът на Флорида в Гейнсвил. Държавният университет на Флорида в Талахаси каза, че неговият кампус ще бъде затворен до петък.

Две от най-големите летища в региона спряха търговски операции, а военновъздушната база MacDill в залива Тампа изпрати няколко самолета на по-безопасни места. Тематичният парк Busch Gardens Tampa Bay също планира да затвори. На космическото крайбрежие на Флорида, от другата страна на полуострова, откъдето се очаква Идалия да достигне сушата, United Launch Alliance заяви във вторник, че отлага изстрелването на ракета, носеща сателити за американските отбранителни и разузнавателни агенции.

Попитан за ураган, докато седна за среща с президента на Коста Рика Родриго Чавес в Овалния кабинет във вторник, президентът Джо Байдън каза, че е разговарял с ДеСантис и „му е предоставил всичко, от което евентуално се нуждае“.

Иън беше отговорен миналата година за почти 150 смъртни случая. Ураган от категория 5 повреди 52 000 структури, близо 20 000 от които бяха унищожени или сериозно повредени.

Националната администрация за океаните и атмосферата наскоро каза сезонът на ураганите през 2023 г. ще бъде много по-натоварен от първоначалните прогнози, отчасти поради изключително високите температури на океана. Сезонът продължава до 30 ноември, като август и септември обикновено са пиковите.

Жителите на Флорида гледаха на името на Идалия с известно безпокойство, тъй като 13 имена на атлантически бури, започващи с „I“, са оттеглени от 1955 г., според Националната метеорологична служба. Това се случва, когато броят на жертвите или разрушенията на буря са толкова големи, че използването на името й отново би било нечувствително.

Друго притеснение беше наличието на рядка синя суперлуна, която може да причини по-високи от нормалните приливи.

Cedar Key се очакваше да бъде в отлив малко след изгрев слънце в сряда, като се очаква Идалия да достигне сушата няколко часа по-късно. Това е малко облекчение, тъй като нивото на водата би било по-високо, ако бурята дойде по време на прилив, каза изследователят на ураганите от университета в Маями Брайън Макнолди.

„Това определено играе роля в крайбрежните наводнения“, каза Макнолди.< p>(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР