На изявление пред медиите, след заседание на МС, Кирил Петков

...
На изявление пред медиите, след заседание на МС, Кирил Петков
Коментари Харесай

Петков: Ще допълним енергийните помощи с допълнителни 860 млн. лв.

На изказване пред медиите, след съвещание на Министерски съвет, Кирил Петков даде ясното за отпущането на спомагателни средства по отношение на енергийната рецесия, също по този начин за бизнеса и пенсионерите.

" Решихме да допълним енергийните помощи за справяне с енергийната рецесия с спомагателни 860 млн. лева . Така ще помогнем на всички, които незабавно се нуждаят от предотварятяване на шока на високите цени ", сподели министър председателят Кирил Петков.

" Вторият проблем е идната Коронавирус вълна , която идва с цялостна мощ и чакаме тя да бъде в България до 2-3 седмици и гласувахме . Затова би трябвало да увеличим имунизацията оптимално бързо изключително за възрастното население на България. Искаме да насърчим хората, които са под максимален риск ", сподели още Петков, като напомни, че пенсионерите, които се имунизират, ще получат добавка от 75 лева

Относно бизнеса той обясни, че: " ще финансираме със 120 млн. лева за продължение на мярката 60 на 40 , с цел да може да поддържаме равнищата на претовареност. Очакваме тези спомагателни 120 млн. лева да поддържат 80 000 работещи през идващите месеци " .

" Другото нещо, което е доста значимо, е за самите пенсионери . За равнищата на техните януарски пенсии мога да кажа, че ще вкараме в допълнение 750 млн. лева в тази мярка , където добавката за Коронавирус от 60 лева ще бъде изплатена, тъй че равнищата на пенсиите да останат там, където са – да няма понижаване на пенсиите ", добави още той.

" В очакване сме на Омикрон.  Длъжни сме да подготвим всички, с цел да минем през тази вълна. Във връзка с това бяха гласувани тези спомагателни средства. Обръщаме се към по-възрастното население, тъй като това са хората, които са най-уязвими, те имат и други съпътстващи болести.  Все още не е потвърден новият вид на вируса , само че секвенирането на пробите се чака в първите дни на 2022-а вероятно да се удостовери този вирус ", сподели здравният министър проф. Асена Сербезова. 

„ Хората, които до 31.12. 2021-а , имат приключен имунизационен курс, ще получат в допълнение заплащане с пенсиите си за февруари 2022-а. Еднократна добавка от 75 лева ще получат и пенсионерите, които от 1 януари до 30 юни 2022-а завършат цялостния имунизационен курс или слагат бустерна доза ваксина “, това поясни Георги Гьоков, министър на труда и обществената политика.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР