На извъредно заседание на Народното събрание днес депутатите приеха няколко

...
На извъредно заседание на Народното събрание днес депутатите приеха няколко
Коментари Харесай

Извънредно в НС: Въвежда се „солидарна вноска“, бизнесът с компенсации за ток

На извъредно съвещание на Народното събрание през днешния ден депутатите одобриха няколко важи неща. Народните представители взеха решение да има 33% налог върху свръхпечалбите си да заплащат нефтените компании. На второ четене и със 179 гласа „ за “ измененията в Закона за корпоративно подоходно облагане станаха факт. 

Мярката е краткотрайна и се вкарва съгласно европейска инструкция. Тя е ориентирана към подкрепяне на най-уязвимите групи, наранени от високите цени на горивата.

Така се вкарва така наречен „ солидарна вноска “ от сдруженията, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването, отпред с „ Лукойл Нефтохим “.

Предвижда се за невнесената в период краткотрайна „ солидарна вноска “ да се дължат лихви според Закона за лихвите върху налози, такси и други сходни държавни вземания.

Парите ще влизат във фонда за енергийна сигурност до 30 юни, само че могат да се вършат и аваносови вноски. По данни на Финансовото министерство мярката ще обхване 32 сдружения, само че половината от тях не са оповестили такива облаги и спомагателното облагане няма да ги засегне. Само от „ Лукойл Нефтохим “, държавното управление чака да вземе над 70 млн. лева след облагането.
Забраната за експорт на модифицирани нефтопродукти
от съветски нефт не бе утвърдена на първо четене от бюджетната комисия в Народното събрание. Тя бе препоръчана от Движение за права и свободи, като преди този момент получи утвърждението на депутатите от енергийната комисия.

Депутатът Йордан Цонев изясни, че сред двете четения ще се наложи доработване на текстовете, защото би трябвало да са в унисон с влязлото от през днешния ден ембарго и изключението до 2024 година, което България има.

„ Една от главните задания на този законопроект е да спре реекспорта и да стартира да се полза и да се подсигуряват вземанията във връзка с Данък добавена стойност и акцизите

Депутатите от Българска социалистическа партия и от „ Възраждане “,с типичния си разказ да пазят всичко съветско, остро се опълчиха на препоръчаните текстове. Според тях това само ще докара до затваряне на рафинерията в Бургас, от което ще пострада хазната.
Компенсацията над 200 лв. за мегаватчас
ще бъде за всички небитови консуматори, присъединени към мрежите на ниско, приблизително и високо напрежение. Депутатите гласоподаваха редакция в свое решение от началото на ноември, с което разпоредиха на Министерския съвет (МС) да приеме програма за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия.

Предложението за смяната бе направено от Драгомир Стойнев („ Българска социалистическа партия за България “) и бе признато със 164 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и 4 „ въздържал се “. Така отпадна текстът на Владислав Панев („ Демократична България “) по отношение на изискванията за приемане на обезщетения, тъй като, съгласно вносителя, те са „ кумулативни “ и са „ непостижими “.

Като премахване на недовиждане Драгомир Стойнев дефинира решението на Народното събрание да гласоподава отпадане на към този момент признатото предложение на Панев. По думите му това се постанова, с цел да не се блокират помощите за учебни заведения, детски ясли, градини, обществени заведения, общините.

В в началото признатото предложение приехме редица критерии на Владислав Панев, които се оказа, че кумулативно нито едно огромно дружество не може да извърши. Сега отпаднаха тези критерии. Всички консуматори на свободния пазар ще получат отплата на цените на електрическа енергия над 200 лева, съобщи Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

От Министерството на енергетиката са алармирали със свое писмо депутатите, че може да се блокират всички помощи. Проблемът става сериозен, до момента в който не получим и позволение от Европейска комисия, което може да отнеме сред 4 и 6 месеца. Затова Драгомир Стойнев предложи помощта да бъде 200 лева за мегаватчас за всички небитови консуматори.

„ За нас, несъмнено, от левицата, са значими, тези студени месеци – знаете, че
огромна част от общините приказват и за дървени ваканции,
защото са обезпокоени от високите цени на ел. силата – тъй че ясли, детски градини в действителност да бъдат спокойни “, сподели още Стойнев.

По време на второто съвещание на краткотрайната парламентарна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия към подписването на меморандума сред България и компанията Джемкорп породиха разногласия на
висок звук сред депутатите.
Единственият, който се яви, с цел да бъде изслушан беше някогашният енергиен министър Александър Николов, до момента в който съпредседателите на Продължаваме промяната Асен Василев и Кирил Петков, както и някогашният консултант на Петков-Лена Бориславова не се явиха.

Десислава Трифонова от ГЕРБ попита кои са притежателите на Джемкорп и IP3 Corporation. Бившият енергиен министър Александър Николов съобщи, че притежател на Джемкорп е Атанас Бостанджиев.

Десислава Трифонова от ГЕРБ изрази отношение от името на ПГ на ГЕРБ.

„ Беше разочароващо, тъй като не получихме нова информация. Не разбрахме кой е притежател на тези две компании. За нас е безусловно неприемливо, че не са осъществени никакви инспекции. Много е разочароващо, че не получихме отговори с документи “, сподели тя.

Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната “ уточни, че става дума за необвързащ меморандум за съгласие.

„ В двете съвещания стана ясно, че към този миг меморандумът е към този момент преустановен. Има импортирани публични писма от двете компании за отвод от искания, посочи се, че няма открити последствия след подписването на меморандума “, изясни той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР