На извънредно заседание Столичният общински съвет (СОС) гласува бюджета на

...
На извънредно заседание Столичният общински съвет (СОС) гласува бюджета на
Коментари Харесай

Гледайте на живо: Извънредно заседание за бюджета на София

На изключително съвещание Столичният общински съвет (СОС) гласоподава бюджета на Столичната община за 2022 година. Това е последната сесия, която се организира напълно онлайн след двегодишно спиране присъствените съвещания.
Още по темата
За поредна година бюджетът на София е рекордно висок - над 2 милиарда лв., което е с близо 200 млн. лв. повече от миналогодишния. Той не планува повдигане на налози и такси.

Но остава неяснотата в разходната част, обвързвана с цените на главните енергоносители и първични материали, които общината и общинските сдружения ще би трябвало да заплащат. Затова кметът на София планува възможна актуализация в средата на годината.

Параметрите в бюджета

Общият размер на плана за Бюджет 2022 година е 2 078 156 361 лева

Планирани са 820 млн. лева лични доходи , които включват две съществени пера - локални налози в размер на 457 млн. лева (основно налога върху парцелите, колите и при придобиване на имущество) и такси - 292 млн. лева, като 83% от тях е такса битови боклуци, която целево се изразходва единствено за действия по разчистване. Останалите лични средства са от наеми, наказания и продажби.

Към приходната част на бюджета са обезпечени 272,9 млн. лева от европейски стратегии, 119,16 млн. лева - от целеви капиталови заеми, а 766 млн. лева - за финансиране на държавно делегирани действия.

Заложеното дофинансиране на действия, държавно обвързване, в бюджета за 2022 е 52,3 млн. лева - главно заплати и осигуровки.

Бюджетът е с към 200 млн. лева по-голям спрямо миналата година, което се дължи на нарастването с към 100 млн. лева на средствата за заплати на учители, обществени служащи и работещи в опазването на здравето от държавно делегираните действия, както и на съвсем 100 млн. лева повече, които Столичната община обезпечава от капиталови заеми за създаване на третата линия на метрото и на вътрешните градски кръгове.

Почти една трета от бюджета - 584 млн. лева, е за капиталовата стратегия на София. Столичната община обезпечава от лични средства и заеми 54 % от финансовата стратегия, а остатъкът - 46% или 272,9 млн. лева - от извоювани европейски стратегии. Целевата дотация от страната е 15,3 млн. лв..

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР