На извънредно заседание служебният кабинет одобри проектобюджета за тази година.

...
На извънредно заседание служебният кабинет одобри проектобюджета за тази година.
Коментари Харесай

Ще върнат ли депутатите Бюджет 2023 на МС

На изключително съвещание служебният кабинет утвърди проектобюджета за тази година. Той е тъкмо подобен, какъвто беше показан предишния петък. Сметката остава на алено с голям недостиг от 6,4% или 12 милиарда лв..

Минималната заплата замръзва на равнището си от 1 януари тази година - 780 лв.. Пенсиите остават с вид за индексация от 1 юли - с 12 %. Прогнозата за икономическия напредък е за 1,6%. Служебното държавно управление не заложи никакви данъчни промени в план-сметката на хазната.

Служебният кабинет внесе Бюджет 2023 в Народното събрание в последния вероятен ден. Така намаляването на рекордния недостиг от 12 милиарда лева.  към този момент е задача единствено на депутатите. " В днешния ден няма по-голям въпрос от този за бюджета на страната. Как да се понижи бюджетният недостиг от 6,4% на 3% е задача, на която ще търси решение Народното събрание. Тук не става дума за прекачване на отговорността. След като нашите хрумвания за приходни ограничения не бяха възприети, отговорно и рационално е да представим на народните представители бюджет, създаден по настоящото законодателство ”, съобщи на изключителното съвещание на Министерския съвет министър председателят Гълъб Донев.

Отсега обаче е ясно, че бюджетната процедура в Народното събрание няма да премине без разногласия. Още през вчерашния ден някогашният финансов министър Асен Василев изясни, че може да отхвърлят на първо четене финансовата рамка и по този начин да я върнат на Министерския съвет за корекции.  " Опитите да се върне бюджетът още веднъж на служебното държавно управление, смятам освен, че не е вярно, а е даже подло. Това е опит господин Асен Василев да се скрие от неуспеха на финансовата си политика ”, счита водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Българска социалистическа партия също избират корекции да има сред двете четения, вместо пренаписване. " Имаме два изхода. Или го одобряваме на първо четене, макар съпротивата си, и сред първо и второ четене търсим метод да го поправяме, по този начин, както разбираме политиката. Втори вид, който слушам от " Продължаваме Промяната ” от през вчерашния ден – че този бюджет ще бъде отритнат на първо четене и ще бъде върнат на служебното държавно управление да направи различен. Кое ви дава гаранция, че няма да влезе същият? Колко време ще го прави различен? Какво ще запише в този различен? ”, попита от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

От " Възраждане ” разясниха сбито опцията проектобюджетът да бъде върнат на Министерския съвет за пренаписване. " Абсурд! Няма по какъв начин да стане това ”, отсече ръководителят на партията Костадин Костадинов.

Макар, че към този момент е в деловодството на Народното събрание, законите за Държавния бюджет остават към този момент на изчакване. Причината - за 3 дни депутатите съумяха да одобряват правилника си, само че не и да дефинират съставите на комисиите в Народното събрание. А без комисии, разглеждането на текстовете не може да стартира всъщност, написа nova.bg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР