На извънредно заседание Пленумът на ВСС изрази несъгласие и резерви

...
На извънредно заседание Пленумът на ВСС изрази несъгласие и резерви
Коментари Харесай

Пленумът на ВСС се обяви против някои от предложените промени в Конституцията

На изключително съвещание Пленумът на Висш съдебен съвет изрази противоречие и запаси по някои от препоръчаните промени в Конституцията. Те одобриха общо мнение, което следва да бъде изпратено към Народно събрание.

Кадровиците разкритикуваха препоръчаните промени в главния закон като показаха запаси против някои от тях, а точно - разделянето на Висш съдебен съвет на два обособени органа, както и намаляването на пълномощията на основния прокурор.

Цветинка Пашкунова от Висш съдебен съвет показа общото мнение на кадровиците.

" Очевидно е, че предложенията на законодателя за делене на Висш съдебен съвет на два органа, намаляването на мандата, както и на тези на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор не подхождат на наложителното пояснение на Конституционен съд. Същото се отнася и за мандата на Инспектората към Висш съдебен съвет. Независимо от тези съображения ние сме изразили негативно мнение и по повод повторността на мандатите на тримата огромни. Накърнен е и салдото сред управляващите с лишаването на президента от пълномощието на назначава и освобождава ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основния прокурор по предложение на Пленума на Висш съдебен съвет. Такова нарушение на салдото е предпоставено и от възлагането министъра на правораздаването на ръководството на правосъдните здания, както и методът, по който се образува съставът на прокурорския съвет като знаем, че там преобладаващата част от членовете се избират от Народно събрание, т.е съставляват парламентарна квота ", уточни Цветинка Пашкунова от Висш съдебен съвет.

Тя разяснява, че те показват запаси във връзка с редуциране на пълномощията на основния прокурор и приравняване на фигурата му с тази на всеки различен административен началник в орган на правосъдната власт.

Пашкунова предложи законодателят задълбочено да премисли измененията, да се организира задълбочена полемика и да бъдат чути всички експертни отзиви.

Атанаска Дишева от Висш съдебен съвет се разгласи " за " намаляването на пълномощията на основния прокурор.

" Главният прокурор не следва да разполага с пълномощието контрол за правда ”, счита тя. Според нея методическите инструкции за работа не би трябвало да се дават от прокурорския съвет. Дишева също се разгласи " за " разделянето на Висш съдебен съвет на два обособени органа.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР