На извънредно заседание парламентът гласува отказа на Мария Габриел да

...
На извънредно заседание парламентът гласува отказа на Мария Габриел да
Коментари Харесай

Парламентът гласува отказа на Мария Габриел да стане министър-председател

На изключително съвещание Народното събрание гласоподава отхвърли на Мария Габриел да стане министър-председател и разгласи за несполучлив мандата за сформиране на държавно управление, получен от ГЕРБ. Това стана след към час диспути.

Народните представители единомислещо съвсем освободиха Габриел от задължението да стане министър председател. В поддръжка на решението й гласоподаваха 226 депутати, " срещу " нямаше, а единствено един депутат от ПП-ДБ се въздържа. Така и от ПП-ДБ поддържаха колегата си, с който преговаряха доскоро.

По време на дебатите от обединението насочиха оферта към ГЕРБ от парламентарната естрада - да продължат общото управление с кабинет, излъчен към този момент във втория мандат, който да бъде народен и общ.

Официалната позиция на ПП-ДБ прочете водачът на ДСБ Атанас Атанасов, като посочи, че това не е покана за договаряния и " ние не се молим ". Кирил Петков също съобщи, че това не е молба, а израз на отговорност и дълг да не се хвърля страната в предварителни избори. Спазете думата си, прикани ГЕРБ някогашният министър председател. 

" С решение на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и органите на партиите в обединението, ние удостоверяваме готовността си да осъществяваме втория мандат като народен, надлежно общ с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС ", се показва в прочетената от трибуната декларация.

" Готови сме да го създадем при съблюдаване на уговорките, които поехме взаимно преди девет месеца ", уточни още той. Атанасов изясни, че това може да се случи, в случай че се спазят следните рамки - сключване от ръководителите на двете парламентарни групи на съглашението, съдържащо гаранции за промени в правосъдната система, регулаторите и службите за сигурност, с ясни дати за осъществяване, министър-председател - взаимно допустима кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС, както и опазване на досегашната конструкция на Министерския съвет.

Срокът за отговор от страна на ГЕРБ е досега, когато президентът Румен Радев връчи втория мандат. 

След изказването от името на ПП-ДБ залата избухна в смях и овации, а опозицията разгласи, че това е било политическо харакири от страна на ПП-ДБ.

Заявлението на Габриел, че се отдръпва от осъществяване на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, беше внесенo в деловодството на Народно събрание през вчерашния ден сутринта, откакто в неделя тя разгласи, че ще го стори поради неуспеха на договарянията и решението ГЕРБ да се отдръпват.

Чашата преля след настояването на ПП-ДБ да получат и Министерство на вътрешните работи, откакто от ГЕРБ отстъпили за министър Тодор Тагарев и за енергийното министерство, оповестиха в неделя от преговорния екип на партията на Бойко Борисов.

Проектът на решение беше импортиран през вчерашния ден от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, откакто преди този момент сутринта Мария Габриел подаде писмо в Народното събрание, с което се отхвърля от кандидатурата си и съобщи, че няма да предложи състав и конструкция на Министерския съвет.

Три часа по-късно ръководителят на Народното събрание Росен Желязков насрочи изключителното съвещание с една-единствена точка - план на решение мандатът да бъде разгласен за несполучлив. Гласуването е належащо, с цел да се отпуши процедурата по връчване на идващия и президентът Румен Радев да може да връчи мандат на втората по величина ПГ - тази на ПП-ДБ.

Още през вчерашния ден изтече неофициалната информация, че ПП-ДБ ще предложат на ГЕРБ те да излъчат претендент за министър председател в границите на техния втори мандат. Формацията ще вземе мандата за сформиране на държавно управление от Румен Радев и ще опита да го извърши. Това е било разисквано на съвещание на парламентарната група на ПП-ДБ нощес. Твърди се, че за взаимноприемливи фигури се считат Мария Габриел и Росен Желязков.

Ако от ГЕРБ-СДС не изявят предпочитание да възобновят договарянията, вторият мандат ще бъде върнат предварително. Ако въпреки всичко се стигне до предварителни парламентарни избори, от ПП-ДБ избират те да се проведат дружно с европейските.

Има възможност обаче поради времето, належащо да се извърви цялата парламентарна процедура, двата вота да не съвпаднат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР