На извънредно заседание на Щаба за изпълнение на областния план

...
На извънредно заседание на Щаба за изпълнение на областния план
Коментари Харесай

Областният управител на Варна свика извънредно заседание заради обставновката в региона

На изключително съвещание на Щаба за осъществяване на регионалния проект при отбрана от бедствия, водено от регионалния шеф на Област Варна – професор Андрияна Андреева, бяха изслушани отчетите на общините, наранени от бедствието. В съвещанието взеха присъединяване и представители на виновните и способени институции, които работят на територията на региона в усложнена зимна конюнктура
Сред най-засегнатите общини от региона е Вълчи дол, където още сутринта кметът издаде заповед и разгласи бедствено състояние. Към 14,00 часа тъкмо 14 са селищата от общината, които няман електрозахранване. Без вода са три обитаеми места. Кметът разгласи утрешния ден за неучебен за всички учебни заведения от общината, които попадат с селата Михалич, Червенци, Стефан Караджа. 27 ноември ще бъде и неучебен за детската градина във Вълчи дол, която също ще остане затворена.
Расте броят на обитаемоте места от територията на община Аксаково, които са откъснати от света и достъпът до тях към момента е мъчно изпълним. Ако в 9,00 часа сутринта това бяха 9 селища, то към 14,00 часа – към този момент 16 обитаеми места от тази община са без достъп. Пак на територията на община Аксаково 20 села са без ток / 14 бяха сутринта/. Проблеми с водоподаването имат в селата Засмяново и в Доброглед. Скъсан проводник от електропреносната мрежа „ ниско напрежение “ на ъгъла на ул. „ Георги Петлешев “ и ул. Калиакра в Игнатиево е повода в това населено място да няма ток. Сигналът е подаден до Енергоразпределение СЕВЕР.
В селата Игнатиева, Изворско, Въглен, Кичево и Любен Каравелово от община Аксаково утрешният 27 ноември е разгласен за неучебен, заради липса на ток в образователните заведения. 
По гледище на премиера на републиката и на министъра на образованието и  науката РУО – Варна  и изготвило обстоен лист на всички учебни заведения от общините от област Варна, които със заповеди на кметовете са разпоредили утрешния ден да е неучебен.
Директорът на РД “ПБЗН “ рапортува, че десетки са падналите дървета на територията на региона. До 14,00 часа са били признати 75 сигнала за зародили проблеми, като 36 от тях към този момент са обработени и провалите отстранени.
Служителите на Пожарна сигурност са извадили 20 души от преспите в региона на Аксаковска гледка.. Освободени от преспите са близо 10 души край с. Крумово, които чакат да бъдат превозени до близката община. Служителите са оказали помощ и са изтеглили мъж с автомобил, закъсал в региона на Вълчи дол.
Старши комисар Андрей Ангелов – шеф на ОД Министерство на вътрешните работи Варна заяви, че остава затворен напълно за коли пътя Варна – Добрич през Аксаковска гледка, както и пътят Варна – Кичево – посока Добрич. Тази информация бе обновена минути по-късно от началника на ОПУ – Варна, който заяви че на пътя Варна – Добрич се работи интензивно с две огромни фадроми и „ песъкарки “. Навсякъде затворените пътища са обозначени с КПП-та.
Въведена е възбрана за придвижване на тежкотоварни коли над 12 тона в двете направления на автомагистрала Хемус.
Затворени за придвижване са всички пътища във Ветрино, Вълчи дол и Суворово.
Пътят Провадия – Тервел в сектора Ветрино към този момент е разчистен и следва отварянето му, а в сегашния миг се чисти сектора Ветрино – Нови пазар, както и сектора Добротич – Доброплодно. В множеството обитаеми места към този момент има ток, рапортуват от общината. От с
Ветрино прецизират, че единствено в СУ “Хр. Ботев “ утрешния ден е разгласен за неучебен.
В региона на с. Любен Каравелово има бедстващи 2 автомобила с хора в тях. Усилено се търсят запаси за извеждането им оттова.
Без електрозахранване с изключение на села във Вълчи дол и Аксаково има и в общините Девня, в Провадия 19 села са без ток, в Дългопол 8 села нямат електрозахранване., 6 в община Аврен.
Обобщена информация и за Варна: 17 са снегопочистващите машини за града. Отводнени са били няколко пешеходни подлеза, а 3 светофарни уредби са били компрометирани от вятъра.
Представителите на Пристанище Варна, на Военноморски сили и на Морска администрация увериха регионалния щаб, че при поискване могат да дават техника за избавяне или почистване на пътни сектори.
ЦСМП няма усложнения в обслужване на незабавните случаи, единствено като се изключи община Вълчи дол, където усложнената конюнктура не разрешава на колите за спешна помощ даже да излязат от двора. Добрата вест е, че в това обитаемо място няма хора, които се нуждаят от неотложна здравна помощ.
По-малко от 140 са сигналите, получени на телефон 112 / по-малко даже спрямо предишния уикенд/. Сред постъпилите сигнали е бил и този за бедстващите в колите си хора край с. Любен Каравелово.
Напоителни системи ЕАД и Басейнова дирекция Черноморски район следят положението на реките, на язовирите на територията на област Варна. Няма проблеми с тях, няма преливащи водоеми или такива, които се нуждаят от изпускане на водите.
Представителят на ВиК в регионалния щаб рапортува, че 43 обитаеми места от региона са без вода. Причината за множеството от ВиК повредите е нарушавания в електроподаването. Затова се работи взаимно с екипи на Енерго Про.
Възстановено е придвижването на плавателни съдове в Пристанище Варна.
Лошото време и страничния вятър – до 90км/сек са основали проблеми за някои от полетите от Летище Варна. Не са осъществени двата утринни полета от Варна до Менинген и до Лутън. Още 4 полета със 678 пасажери не са съумели да излетят от Летище Варна.
Лошото време сътвори и проблеми на БДЖ. Нощният трен София – Варна, който трябваше да дойде тази заран към момента се намира в Горна Оряховица, само че за пасажерите е обезпечен превоз към морската столица. Не се пътува с трен по направление Варна – Русе поради усложнената конюнктура в Североизтока.
БЧК заявява подготвеност при нужда да дават питиета и храна на бедстващи и на бездомни хора.
По този мотив професор Андреева указа на представителите на всички общини от региона да се погрижат и обезпечат храна, питиета и заслон за бездомните.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР