На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца днес бе

...
На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца днес бе
Коментари Харесай

Спешни мерки за евтаназия на прасета в 3-километровата зона на Мизия

На изключително съвещание на Областната епизоотична комисия Враца през днешния ден бе взето решение да стартира евтаназиране на свине в 3 км зона към град Мизия . Зоната обгръща  Мизия и селата Сараево, Гложене и Хърлец.
Още нощес са евтаназирани и загробени 4-те свине, при които е открита заболяването, сподели доктор Милчо Костурков, шеф на районната дирекция на БАБХ Враца. В понеделник там бе намерено огнище на Африканска чума по свинете.
Изградени са специфични КПП-та при входно-изходните пътища на Мизия и преминаващите коли се обработват според предписанията. Извършва се механично разчистване и неведнъж дезинфекциране на помещение за прасета, оборудването, транспортните средства, дворовете  и улиците към скотски обекти.
Като незабавна мярка бе взето и решение да се стартира в зимането на кръвни проби от прасета в 10 километрова зона към Мизи я , в която влизат с.Войводово, Крушовица, Софрониево, Оряхово, Селановци и Бутан.
Д-р Илиян Костов, зам. шеф на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, към МЗХГ добави информацията за рисковото заболяване като сподели: „ Африканската чума е извънредно заразно заболяване, хваща единствено диви и питомни свине. Самият вирус е доста резистентен в околната среда и в артикули от свинско месо, необработени термично . В прясно месо вирусът се резервира 105 дни, в изсушено месо – 300 дни, в замразено месо – 1000 дни, в охладено месо – 110 дни, в кожа, лой и сланина – 300 дни “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР