На извънредно заседание днес парламентарната комисия по конституционни и правни

...
На извънредно заседание днес парламентарната комисия по конституционни и правни
Коментари Харесай

ГЕРБ, БСП и ДПС днес отново ще опитат да върнат хартиената бюлетина -

На изключително съвещание през днешния ден парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси ще прегледа три законопроекта за промени в Изборния кодекс, два от които целят връщането на хартиената бюлетина.

Ако съвещанието събере кворум и текстовете бъдат прегледани, то още идната седмица законопроектите могат да влязат за първо четене в зала. Това значи, че в случай че се стигне до все по-вероятните предварителни избори, а връщането на третия мандат се забави, през есента още веднъж ще гласуваме и с хартиени бюлетини.

Темата за смяната на Изборния кодекс се появи след гласувания избор на съмнение на правителството на Кирил Петков. В края на юни . Тогава предлагането на Българска социалистическа партия за включване на точката в дневния ред не мина поради един-единствен глас - неговият. Втори член на ПГ на Българска социалистическа партия - Благовест Кирилов - пък отхвърли да взе участие в гласуването, с цел да не " вкарва Българска социалистическа партия на една страна с ГЕРБ и Движение за права и свободи ".

Седмица по-късно ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия още веднъж пробваха да прокарат измененията в закона..

Как стартира всичко

Преди малко повече от два месеца за промени в ИК, само че досега той не е обсъждан нито в зала, нито в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Причината е неодобрението на съдружните сътрудници, които не са съгласни с връщането на хартиените бюлетини.

Тогава от левицата мотивираха предлагането си със спада на изборната интензивност, който съгласно депутатите се дължал на машинния избор. Тази теза съответствува с изказвания на ГЕРБ-СДС, съгласно които обаче машините съдействали за машинацията на вота.

В деня, в който от ГЕРБ желаеха избор на съмнение против държавното управление, за промени в Изборния кодекс. Освен връщане на хартиената бюлетина, от ГЕРБ оферират при разминаване сред протоколите от машините и разписките в урните да се зачитат хартиените изрезки. От партията на Бойко Борисов оферират още санкции за лицата, които манипулират машините.

Миналата седмица (7 юли) и " Възраждане " внесе собствен законопроект за промени в Изборния кодекс. От партията на Костадин Костадинов са изрично срещу връщането на хартиените бюлетини, но като ГЕРБ упорстват вотът от машините да се отразява въз основата на хартиените разписки. " Възраждане " предлага още видеонаблюдение в секциите, както по време на изборния ден, по този начин и при отварянето на урните.

Така ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и " Възраждане " желаят да трансформират Изборния кодекс малко повече от година, откакто машинният избор стана наложителен за всички секции с над 300 гласоподаватели. предходната година, по време на 45-ото Народно събрание, измененията станаха факт, като главният отпор идваше от ГЕРБ. Именно машинният избор се трансформира в главно опрощение за по-ниския резултат на някогашните ръководещи на изборите за 46-ото Народно събрание. След това, директно преди изборите за 47-и парламент, и реши всички разписки от машини да се броят. В Централната изборна комисия " срещу " се оповестиха единствено ИБГНИ (Росица Митева) и Демократична България (Любомир Георгиев). След края на изборите ГЕРБ по традиция упрекнаха машините. Към тази изразителност се причисли и водачът на левицата Корнелия Нинова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР