На извънредно заседание депутатите обсъждат предложения за промени в Наказателния

...
На извънредно заседание депутатите обсъждат предложения за промени в Наказателния
Коментари Харесай

НС обсъди промени в Наказателния кодекс

На изключително съвещание депутатите разискват оферти за промени в Наказателния кодекс след бруталното принуждение над 18-годишно момиче в Стара Загора.

Гледайте онлайн тук или на



Поправките бяха признати от правната комисия в четвъртък. Те бяха импортирани от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. С промени в Наказателния кодекс се предлага завишаване на глобите за причиняване на междинна и лека телесна щета. До 8 години затвор грозят всеки, който аргументи междинна телесна щета на различен човек. Наказанието за лека телесна щета се предлага да бъде до 2 години затвор, а санкцията - от 500 до 1000 лв..



От " Възраждане " предложиха минималното наказване за междинна телесна щета да е от 3 месеца затвор и желаеха запазването на пробацията. Предложенията им бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС. Омбудсманът изиска изтезанията също да се инкриминират, само че текстовете не бяха включени.

Спор в залата провокира формулировката в закона против домашното принуждение - да бъдат добавени и " интимни връзки "

Андрей Чорбанов, " ИТН ": Аз считам, че имам интимна връзка сега. Само че не мога да преценява какъв брой релативно постоянна е тя. Ако една връзка е единствено полова, тя интимна ли е или в случай че е единствено платонична, дали също по този начин допуска относителна непоклатимост?

Надежда Йорданова, ПП-ДБ: Елементите, които включва една интимна връзка, бяха доста ясно обрисувани по време на съвещанието на правна комисия и на второ четене ще бъде направена нужната редакция, която ще звучи по следния метод: " Интимна връзка съставлява доброволни и трайни персонални интимни полови връзки сред две лица, без значение дали споделят едно домакинство и чието пораждане и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон, трайни по смисъла на предходното изречение са отношение, с дълготрайност от най-малко 60 дни. Виждате, че в тази формулировка съдържа в себе си 5 кумулативни детайли и не разрешава нейно разширително пояснение.

Иван Ченчев, Българска социалистическа партия за България: При съществуване и на платонична обич, и на полова връзка ще се одобряват единствено, в случай че важат най-малко от 60 дни. Не знам кой ще брои тези дни и второ, в случай че са минали 30 дни, какво вършат сътрудниците? Ако се насилват физически, ще има ли последици за тях, като няма 60 дни - няма да има. Това е някакво в действителност нечувано безумство!

Петър Петров, " Възраждане ": Какво целят да създадат вносителите? Целят да дадат отбрана на тези двойки, които имат една връзка, само че тя към момента не е прераснала във фактическо съпружеско общуване, т.е. пробват се да дадат отбрана на един по-преден стадий от взаимоотношенията сред мъж и жена. Какво значи това? Че се пробва да се даде отбрана тогава, когато към момента не е достигнал този стадий, т.е. тези двама сътрудници са на една предишна фаза от тези взаимоотношения, само че има някаква продължителност.

Кирил Петков, ПП-ДБ: Обществото даде ясна поръчка - нито една повече. Момичето, станало жертва на този отблъскващ акт, не е било омъжено за насилника, не е било във фактическо съпружество. Беше тъкмо в интимна връзка и когато е получила първите закани, в случай че днешните промени бяха факт, тя можеше да потърси протекция. Днешният спор демонстрира какъв брой незряло, какъв брой лимитирано и какъв брой дебелашки се мисли в тази зала по този толкоз значим проблем. Ето за какво ние заставаме твърдо зад тези промени и ще отстояваме желанието на цялото общество.

В началото на съвещанието още един народен представител постави клетва. Мирослава Петрова от ПП-ДБ зае мястото на Андрей Цеков, който бе определен за министър на районното развиване и благоустройството.



Снимка: Българска телеграфна агенция

Росица Йовкова от ПП-ДБ пък зае мястото на Петър Петров от ПП-ДБ, който беше определен за заместник-председател на ДАНС.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР