На извънредните парламентарни избори в България през октомври 2024 г.

...
На извънредните парламентарни избори в България през октомври 2024 г.
Коментари Харесай

Извън списъците: Кой няма право да гласува на изборите

На изключителните парламентарни избори в България през октомври 2024 година има няколко групи жители, които нямат право да гласоподават . Ето кои са те:

Лица, които не са български жители : Само български жители имат право да гласоподават на парламентарни избори. Чуждестранни жители, даже да имат непрекъснато или краткотрайно престояване в България, нямат право на глас.

Лица, които не са навършили 18 години : Гласоподавателят би трябвало да е пълновръстен, което значи навършени 18 години към деня на изборите.

Лица, сложени под забраняване : Това включва жители, които са юридически оповестени за неспособни да се грижат за своите персонални и имуществени права заради психологично заболяване. Те са изключени от правото да гласоподават.

Лица, които изтърпяват ефикасна присъда " отнемане от независимост " : Българските жители, които са в пандиза и изтърпяват присъда, нямат право да гласоподават. Това предписание се отнася единствено за интервала, в който лицето е лишено от независимост. След привършване на присъдата правото на глас се възвръща. В пандизите и арестите има изборни секции, защото обвинените и подсъдимите, които нямат влезнала в действие присъда към датата на провеждането на изборите за народни представители, имат право да упражнят вота си.

Лица, лишени от изборни права : Това са жители, на които е наложено правосъдно решение за отнемане от правото да гласоподават вследствие на закононарушение или друго нарушаване, планувано от закона.

Тези категории лица са категорично упоменати от ЦИК и според българското законодателство те са лишени от правото да упражняват своя глас на парламентарни избори.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР