На извънреден брифинг от ГЕРБ заявиха, че с Продължаваме промяната

...
На извънреден брифинг от ГЕРБ заявиха, че с Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Напрежение между двете най-големи политически сили часове преди връчването на първия мандат

На ексклузивен брифинг от ГЕРБ обявиха, че с „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) имат фундаментално разграничение във връзка с това ГЕРБ да бъдат признати като равнопоставен сътрудник.

" За нас разногласието се води за това, че първата политическа партия, с най-вече депутати, би трябвало да бъде равнопоставена в ръководството ", съобщи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Тя разгласи, че на договарянията от ГЕРБ е препоръчано да бъде гласуван съставът на настоящето държавно управление единствено с ротация сред премиера и вицепремиера, като има опция за промяна на министри и продължение на работата по съглашението за съдружно ръководство. „ Това бе изрично отхвърлено “, уточни тя.

Мандат за сформиране на държавно управление

Мария Габриел сподели още, че ГЕРБ остават твърди в визията си за ръководството на страната, в която състав, цели и промени вървят „ ръка за ръка “. По думите ѝ, в случай че до 12:00 часа на следващия ден няма доста огромна изясненост във връзка с настояванията на ГЕРБ, сложени на масата, разумното деяние е връщане на празен мандат на президента. Габриел изясни, че няма вид договарянията да продължат още седем дни и добави, че няма вид и тя персонално да взе участие в каквото и да било, обвързвано с втори мандат.

" Ако до 12:00 часа в понеделник ПП-ДБ нямат предпочитание да споделят властта, връщаме мандата на президента ", съобщи зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Деница Сачева и добави, че по-скоро отиваме на нови избори. По думите ѝ ГЕРБ доста ясно са сложили искане за равнопоставеност в ръководството и „ няма по какъв начин да се твърди, че ГЕРБ-СДС би трябвало да бъде просто един гумен щемпел на промени “. Сачева съобщи още, че ПП-ДБ желаят да имат цялата власт непременно, без да споделят тази власт. 

Според Теменужка Петкова, зам.-председател на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ, ПП-ДБ считат, че ГЕРБ може да взе участие на равни начала в ръководството на страната, откакто минат и идващите девет месеца. „ Да ни се слагат такива условия и да тестват ГЕРБ, това просто би трябвало да е ясно на всички, че няма по какъв начин да се случи “, разяснява тя.

Рая Назарян, която също е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, изясни, че по правосъдната промяна, битката с корупцията, службите за сигурност и регулаторните органи не е имало несъгласия, само че документът за сформиране на държавно управление дни наред е „ избутван за отсрочване на договарянията “.

Споразумение за съдружно управление 

" Имахме съвсем цялостно единодушие по текста на съглашение. Беше квалифициран текст на законодателна стратегия. ГЕРБ отхвърли да влезе в разискването му ", съобщи също на ексклузивен брифинг министър председателят в оставка Николай Денков. Сегашният състав на Министерския съвет е селекциониран дружно, той не е на ПП-ДБ. Съгласихме се да бъдат заменени министри, а през днешния ден в 18:00 часа ни споделиха, че са подготвени държавното управление да остане, само че да не се подписва в този момент съглашение, изясни той. За да няма никакви спекулации, още преди към седмица споделих ясно на Мария Габриел, казахме и на преговорния екип, че нямам искания да бъда министър на външните работи, уточни още министър председателят в оставка. Предложих на Мария Габриел и тя се съгласи с други механизми, тъй че ние да можем да работим дружно във връзка с контактите с външния свят, добави Денков. 

Съпредседателят на „ Демократична България “ (ДБ) Христо Иванов дефинира протичащото се като ненужно. Той изясни, че дружно с ГЕРБ е направен обстоен документ с цели, като регулатори, правосъдна промяна, бранш „ Сигурност “ и битка с корупцията. Ние сме подготвени да публикуваме този документ и хората би трябвало да схванат, че в него е вложена същинска грижа, разяснява Иванов и добави, че ПП-ДБ упорстват да бъде подписан, с цел да е ясно, че ще има промени в тези области. „ Ако има съответни съображения, сме подготвени да работим, а не да даваме конференция “, разяснява той.

" Нищо не е изгубено. Мария Габриел на следващия ден може да вземе мандата, след което има една седмица ", сподели съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков и прикани да бъде довършено съглашението сред ПП-ДБ и ГЕРБ. Да продължим ръководството и да не вкарваме страната в рецесия, съобщи Петков. Най-важното са промените, а не министрите, уточни още той.

" Силно имам вяра, че ще намерим верния език за общо съглашение ", сподели от своя страна другият съпредседател на Политическа партия и финансов министър в оставка Асен Василев. Споразумението включва в себе си това, че в регулаторите няма да има развой, по който да се предложат и изберат хора, слушащи телефонни позвънявания от някоя партия. Така България ще завърши с прехода и последните институции ще влязат в европейски режим, съобщи той. Според него, в случай че съглашението се подпише с корекции, тогава спор по състава на Министерския съвет няма да има.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов прикани водача на ГЕРБ Бойко Борисов да се намеси, тъй като „ той взема крайните решения ". Предлагам на Мария Габриел да не връща празна директория, а на следващия ден сутринта диалозите да продължат, уточни Атанасов.

По-късно от „ Продължаваме Промяната “ изпратиха до медиите съглашение за взаимно ръководство и механизъм за взимане на решения, направен от ПП-ДБ и ГЕРБ.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР