На изминалите избори на 2 април партия Възрaждане спечели 357

...
На изминалите избори на 2 април партия Възрaждане спечели 357
Коментари Харесай

Десет причини за възхода на Възраждане

На миналите избори на 2 април партия " Възрaждане " завоюва 357 167 гласа или 14,15% от вота на гласувалите. Това е с над 100 хиляди гласа повече от поддръжката на 2 октомври 2022 година На какво се дължи разцветът на групировката на Костадин Костадинов и кой е отговорен за възхода на националистическия анти-НАТО и анти-ЕС избор? Анализ на макроикономиста Евгений Кънев.

1. Благоприятна геополитическа среда

Подобен псевдопатриотизъм постоянно избуява в страни, в които по време на бурни исторически събития проблемите на хората се показват като резултат от действието на външни сили.

Общото на немския нацизъм, съветския фашизъм и българския шовинизъм е, че виновници са постоянно Съединени американски щати и англосаксонците (днес “евроатлантиците ”), а на процедура - демократичните демокрации.

Стотици хиляди българи имат вяра, че България залинява поради Запада, а не за поради българската олигархия от съветски вид.

2. Благоприятна икономическа среда

Инфлацията, която в огромна степен (не само) е артикул на войната на Путин в Украйна, се показва у нас - от всички партии без " Продължаваме промяната - Демократична България " - като композиция на " спрения " от ПП-ДБ “евтин ” съветски газ и политиката им на надуване на пенсии и обществени разноски.

3. Благоприятна медийна среда

“Възраждане ” са щедро канени във всички медии.

Срещу себе си в типичния случай Костадинов има кимащи или неподготвени публицисти. Дори тези, които се усъмняват в думите му, нямат дуплика на неговите реплики с цитати на случайни цифри, подбрани обстоятелства или откровени неистини.

“Възраждане ” са царе на интернет рекламата. Те натъртват на послания, които са елементарни, постоянно подправени (лъжи или полуистини), само че дейно хващащи междинния българин за българското.

Костадинов е щедро представен онлайн, тъй като свадите " вършат трафик ", а той прави кавги или скандални изказвания. И по този начин публицистите с " дневен таргет " за импресии го дистрибутират стремително.

Накрая всички тези послания - посредством в действителност експерти в Интернет - се мултиплицират в голям брой уеб сайтове, с цел да излизат нагоре в търсачките и да доближават до оптимален брой хора.

4. Благоприятна политическа среда

“Възраждане ” евентуално не са директен артикул на ГЕРБ, само че правят идеална работа в играта им против главния им съперник " Продължаваме промяната ". Защото държавно управление без ГЕРБ е допустимо единствено с Политическа партия.

Както преди Българска социалистическа партия беше " изсмукана " от " патриотите " на Атака, НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация, в този момент този избор се концентрира във “Възраждане ”, само че с по-голяма цел: с изключение на изсмукване на русофилските гласове от Българска социалистическа партия, би трябвало да се нападат либералите от Демократична България и да се плаши с “американски сътрудници ”, “джендъри ” и “майцепродавци ”, тъй че да отблъсне по-консервативната и патриотична външна страна на Политическа партия.

От другата страна на сандвича, ГЕРБ нападна Политическа партия по оста дясно-ляво - че щели да потопят страната в дефицити и задължения (т.2) - тъй че да отхвърлен ”десните ” от… Демократична България.

5. Пасивна и слаба реакция на ПП-ДБ към “Възраждане ”

Няма да е изненада, в случай че чуете от ПП-ДБ, че няма смисъл да им се “хващаме ” на провокациите на " Възраждане ".

За своя комфорт демократичните партии заобикалят словесни дуели с представители на " Възраждане ", с цел да не се цапат. И надали не ги одобряват за обикновено естествено злополучие, което ще отшуми от единствено себе си.

Проблемът не е дали би трябвало да се влиза в техния жанр и звук, а че хората възприемат клишето “европейски полезности ” като противовес на ”българските полезности ”.

Изглежда никой в ПП-ДБ не се занимава с този проблем. А по какъв начин другояче хората да схванат кои са “европейските полезности ” и по този начин да открият, че те са същите, които са в нашата Конституция? Че са в действителност “български полезности ”, които у нас са преднамерено потиснати и жителите нямат концепция за тях?

6. Експропроация на понятието “патриотизъм ”

Много хора не виждат какво неприятно има да обичаш родината си през нейната история и минало. Няма кой да изясни, че няма нищо неприятно, хубаво е. Стига “патриотизмът ” да не се лимитира единствено до това и да не се употребява за конфигуриране на хората против други нации и страни за политически цели.

Не по-малко значимо за нашето бъдеще е всички български жители, а освен етническите българи, да са равни пред закона и с идентични права, които страната да пази. Този “граждански национализъм ” напълно липсва в посланията на ”жълтопаветната ” общественост.

7. Отровната съветска осведомителна война

Основният способ за събиране на избор от “Възраждане ” е почерпен от заготовките на съветската школа - всяване на боязън, обвързван с хипотетично Зло, което съставлява Западът в лицето най-много на Съединени американски щати.

Така да вземем за пример, когато набираха ход “Възраждане ” всяваха боязън против имунизациите (от чипиране до преднамерено заразяване за понижаване на населението), борба със законовите ограничения против разпространяването на пандемията и така нататък Последва всяване на боязън от влизане във войната, против НАТО, в този момент референдум против еврото.

С две думи, консистентна отбрана на съветските ползи. Но доста по-добре представяни като български ползи от Българска социалистическа партия. Така увличат освен русофилите, а и доста българи, които си мечатаят за някакъв неутралитет или просто ненавиждат Съединени американски щати и Запада.

8. Политическо предприемачество

За да си политическа мощ с разширяващо се въздействие е нужно мощно политическо предприемачество. Това значи с огромна сила и резистентност за дълъг интервал да търсиш непрекъснато място и време за твоите послания.

И “Възраждане ” са не по-малко положителни от ГЕРБ. Дали ще употребяват трибуната на Народното събрание, всяка една допустима медия или на улицата и площада - те търсят непрекъснато благоприятни условия за видимо и запаметяващо се наличие посредством слова, изречения, звук, кавги и прочие Които под всякаква форма - рецензия, подигравка, даже насмешка - само че въпреки всичко се отразяват непрекъснато от медиите.

Не чакат да ги канят по медиите, а сами вършат събития, които да накарат медиите да ги отразяват. Но забележете - Има Такъв Народ с сходен жанр намаляваха с всяка поява гласовете си, а “Възраждане ” ги качват. Причината е No 9.

9. ”Възраждане ” нямаше да е освен това от ранната “Атака ” или " Обединените патриоти ", в случай че не беше водачът им.

Негативите на Костадинов очевидно нямат значение за доста хора. Дали тъй като има неоспорим декламаторски гений, сладкодумство и излъчва лидерска мощ, която е магнетична за консервативния българин. Или тъй като приказва от негово име и го кара да се усеща горделив с битието си, с рода си, с качествата си, с персоната си. Или тъй като не изисква от него старания да се образова, труди, развива. Напротив - а че би трябвало да му се даде полагаемото, което чужденците от Европа и Съединени американски щати са му лишили.

10. Апатичната, спяща за заплахата страна и общество.

Въпреки че от дълго време се приказва за фашистката същина на “Възраждане ”, у нас очевидно няма страна - президент, държавно управление, правосъдна система, медии, които да я спрат. Нещо повече, тази партия разцъфва под техния взор в интерес на непозната страна, която очевидно ни ръководи отдалечено.

И в демократичните партии, организации, демократична общественост - а и в цялото ни сякаш демократично общество - няма ясно и мощно изразена реакция против словата, делата и практиките на Възраждане, които доста постоянно нарушават Конституцията.

Всички, които милеят за демокрацията и свободата би трябвало да знаят и помнят приказката за жабата в казана…

“Възраждане ” би трябвало да бъде спряна в този момент.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР