На изложението MWC 2024 компанията Qualcomm представи флагманския си 5G

...
На изложението MWC 2024 компанията Qualcomm представи флагманския си 5G
Коментари Харесай

Qualcomm представи Snapdragon X80 – 5G модем със сателитна свързаност и интегриран AI

На ревюто MWC 2024 компанията Qualcomm показа флагманския си 5G модем Snapdragon X80 с логаритми за изкуствен интелект и поддръжка на сателитни връзки. Представен бе и безжичният модул FastConnect 7900 с поддръжката на настоящите стандарти, в това число Wi-Fi 7.

Модемът Qualcomm Snapdragon X80 разполага със специфичен AI процесор с тензорен ускорител, който обезпечава висока скорост на продан на данните, огромна зона на мобилно покритие, висока енергийна успеваемост и минимална инертност. Платформата 5G AI Suite Gen 3 е проектирана за устойчиво приемане в зоната на покритие и висока акуратност на местоположението. Производителят акцентира, че при свързване към мрежи с милиметрови талази (mmWave) потреблението на сила понижава с 10%. Същевременно точността за установяване на местоположението се усъвършенства с 30%.

Qualcomm Snapdragon X80 е първият 5G модем с пълноценна поддръжка на теснолентовите сателитни връзки (NB NTN). Това значи, че броят на смарт телефоните със сателитна съгласуваност ще се усили още през тази година. Пиковите скорости на евакуиране доближават до 10Gbps. Теоретичните скорости на евакуиране следва да доближават 3,5Gbps при поддръжка на милиметрова честотна лента. Това значи потреблението на mmWave, агрегиране на 10 носещи и честоти до 6GHz (пет носещи). X80 употребява същата mmWave антена QTM565 като Snapdragon X75. Qualcomm към този момент тества новия модем с другите производители на смарт телефони и други мобилни устройства. Продуктите с него ще излязат на пазара през втората половина на годината.

Qualcomm показа и безжичния модул FastConnect 7900. Това е първата система, която съчетава Wi-Fi, Bluetooth и UWB в един 6 nm чип. Модулът поддържа най-новия стандарт Wi-Fi 7 с пикова скорост до 5,8 Gbps, както и Bluetooth 5.4 с тримерен тон и ANT+. Поддържа се и технологията XPAN (Expanded Personal Area Network) за превключване от Bluetooth към Wi-Fi при постигане на оптимален обсег. Както и технологията Snapdragon Seamless за безпроблемно превключване сред аудиоизточници, работещи с разнообразни операционни системи. И още: стандартът HBS (High Band Simultical) за превключване сред устройства и аксесоари с ниска инертност. Устройствата с модула Qualcomm FastConnect 7900 ще стартират да се доставят през втората половина на 2024 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР