На изходите на град Самоков се продават прочутите самоковски картофи,

...
На изходите на град Самоков се продават прочутите самоковски картофи,
Коментари Харесай

Субсидираните европейски картофи убиват вкусния самоковски картоф

На изходите на град Самоков се продават фамозните самоковски картофи, които се считат за най-вкусните в България. Производителите се оплакват, че са имали една от най-слабите реколти поради сушата. Ако в предишни години са изкарвали приблизително по 3,5-5 тона от декар, през 2021 година – единствено по към 1 звук, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Големият проблем е, че над 50% от картофите, които се продават у нас, са вносни. Това убива родното произвеждане, тъй като нашите не са конкурентоспособни на цената. Това се дължи на сериозната дотация, която получават производителите на картофи в Европейски Съюз. Ако у нас се дават по 150 лв. на декар, в множеството европейски страни получават до 600 лв..

" При такава дотация те могат да оферират картофите си и на 10 стотинки, тъй като дотацията му покрива всички разноски “, показа пред БГНЕС Благой Спасов, който предлага своята стока на един от изходите на Самоков.

Той описа, че през тези дни, когато температурите са минусови, хората се опасяват да купуват, тъй като считат, че картофите са замръзнали.

„ В микробуса имам газова печка и подкрепям нужната температура, не изкарвам на открито доста чували с картофи и през пет минути ги обръщам “, съобщи Спасов.

Той акцентира, че прави всичко допустимо, с цел да предлага качествена стока, макар студа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР