На изборите за Европейски парламент през 2024 г. в Белгия

...
На изборите за Европейски парламент през 2024 г. в Белгия
Коментари Харесай

Белгия намали възрастта за гласуване на 16 години

На изборите за Европейски парламент през 2024 година в Белгия до урните ще се яви нова възрастова група, предава Евронюз.


Тийнейджърите ще отделят време от образователните занятия, с цел да гласоподават и да решат кой да заседава в Европейския парламент през идващите пет години и да приема взаимно закони по разнообразни въпроси - от стопанската система до изменението на климата.

Намаляването на възрастовите ограничавания прибавя 270 000 младежи в Белгия към изборния лист.

Лорън Мейсън, началник на отдел " Политика и покровителство " в Европейския юношески конгрес, счита, че това е основна стъпка към ангажирането на младежите. Тя е удовлетворена, само че счита, че би трябвало да се направи още повече, с цел да се усещат младежите чути.

" Ако желаеме младежите да се усещат същински ангажирани в нашите демокрации, това значи да има повече младежи в политическите партии, да има повече младежи на позиции в политическата власт и мнението на младежите да се приема съществено в нашата политика ", сподели Мейсън.

Гласуването в Белгия е наложително, тъй че 16- и 17-годишните, които се записват да гласоподават, ще бъдат задължени по закон да го създадат. Европейският парламент се надява, че те ще се активизират повече, в сравнение с в предишното.

" Младите хора са дали своят вот по-малко от междинното ", сподели Жауме Дуч, представител на Европейския парламент, като добави, че гласуващите за първи път на възраст от 18 до 25 години са склонни да гласоподават приблизително по-малко.

Предишни избори за Европейски Съюз демонстрираха, че изборната интензивност измежду младежите е отчайващо ниска. Сега задачата е да се промени тази наклонност. И защото европейските избори са единствено след една година на хоризонта, единствено времето ще покаже дали разрешаването на младежите да гласоподават ще помогне на изборната интензивност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР