На изборите на 2 април в България ще има общо

...
На изборите на 2 април в България ще има общо
Коментари Харесай

Отново на избори: наръчник за гласуване 2023

На изборите на 2 април в България ще има общо 11 822 секции за гласоподаване, в 9 366 от които ще има и машини. секциите за гласоподаване ще са 738, като в 244 от тях ще има машини. Това сочи обзор на описите, оповестени от Централната изборна комисия (ЦИК). Изборът по какъв начин да упражни правото си на избор е на самия гласоподавател, с изключение на в дребните секции - под 300 души, където ще има единствено хартиени бюлетини. В секциите с над триста гласоподаватели ще има единствено по една машини и в случай че има нерешим механически проблем с някоя, ще се минава към гласоподаване единствено с хартиени бюлетини.

Тайната на вота при машинното гласоподаване се обезпечава от специфични пластмасови пана, закриващи екрана, а при гласуването с хартия: от, които заменят досегашните кабини. Така се счита, че ще има повече надзор против благоприятни условия за злоупотреби с вота - да вземем за пример снимане или внасяне на авансово попълнени и импортирани в секцията бюлетини (известно като " индианска нишка " ).

За първи път след края на изборния ден би трябвало да има и запис на преброяването на вота. По време на гласуването това не се планува, с цел да се избегне рискът от откриване на тайната на вота. Преброяването на гласовете в действително време може да се гледа на уеб страницата Не се изисква видео за секциите в чужбина, както и при отчитането на вота от гласуването с преносими изборни кутии, в лечебни заведения, обществени домове и затвори.

Как се гласоподава с машина

се задейства с карта, която гласоподавателят получава от секционната комисия. На две страници са имената на участващите партии от обединения: номерата от 1 до 15 са на първата страница, а на втората са номерата от 16 до 21, плюс.

След избирането на номер на партия или коалиция, вдясно от листата се задействат бутоните с преференциите: кръгчета с номера от 101 нагоре. Ако няма маркирана преференция, гласът се брои за лидера на листата. В чужбина частта от бюлетината с преференциите няма да бъде дейна.

 Отново на избори: по какъв начин се гласоподава с преференция Отново на избори: по какъв начин се гласоподава с преференция
След като означи избора си гласуващият би трябвало да натисне " Преглед ", да види изписан вота си. Избирателят натиска бутона " Гласуване ", в случай че изписаното дава отговор на желанията на гласоподавателя. Ако не, има бутон " Промени избора ", с който може да се върне обратно.

След гласуването машината издава хартиена квитанция с вота. Когато разписката е отпечатана, смяна в гласуването към този момент не може да се прави. Бюлетината от машинно гласоподаване се сгъва един път и от едната ѝ страна секционната комисия би трябвало да сложи щемпел. Машинните бюлетини и хартиените бюлетини се пускат в обособени кутии.

Как се гласоподава с хартиена бюлетина

, която гласоподавателят получава, се откъсва от кочан. Нарушение е, в случай че членовете на комисията са накъсали бюлетините авансово за облекчение. На гърба ѝ има място за два печата: секционната комисия слага първия преди гласуването.

Зад паравана за гласоподаване гласоподавателят отбелязва вота си със синя писалка, със знак Х или V в квадратчето с номера на мечтаната политическа мощ. Бюлетината, съдържа участващите в изборите 21 партии и обединения, плюс опцията " Не поддържам никого ".

 Какво става, в случай че се гласоподава с Какво става, в случай че се гласоподава с " Не поддържам никого "

Номерата на обединенията са от лявата страна на бюлетината, а от дясната ѝ има кръгчета за преференциално гласоподаване с номера от 101 нагоре. Ако няма маркирана преференция, гласът се брои за лидера на листата. Гласуващите в чужбина нямат опция да означават преференции.

След гласуването бюлетината се сгъва по този начин, че да не се вижда какъв е вотът. Секционната комисия слага и втория щемпел на гърба на бюлетината. В долния ѝ десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва от член на комисията след гласуването. Бюлетината се пуска в транспарантна кутия, друга от тази за бюлетините за машинно гласоподаване.

" Не поддържам никого " и недействителни бюлетини

Гласовете " Не поддържам никого ", които се одобряват като израз на протестен избор, не въздействат на резултатите от изборите, с цел да не се подвига изкуствено 4-процентната преграда за влизане на партии и обединения в Народното събрание. В противоположен случай това би ощетило дребните обединения.

 Окончателно: при машинното гласоподаване няма да има невалидни бюлетини Окончателно: при машинното гласоподаване няма да има невалидни бюлетини
Вотът с " Не поддържам никого " обаче се взима поради при определянето на изборната интензивност. Тя има основно значение за това дали решенията на бъдещи референдуми ще бъдат с целесъобразен или със наложителен темперамент. По закон с цел да са длъжни управляващите да се съобразят с решението от национално допитване, в него би трябвало да са взели участие минимум толкоз хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като най-малко половината от тях да са дали отговор с " Да ".

С връщането на хартиените бюлетини във всички секции израз на протестен избор може да бъде и надраскването на бюлетините, задраскването на повече от един номер, подаването на празна бюлетина. Всяко отбелязване в бюлетината, отвън попълването на едно поле за партия/коалиция и вероятно второ - за преференция, прави бюлетината недействителна - тя се регистрира в изборната интензивност, само че не се брои за никой от участниците в изборите.

 Отново на избори: какво става, в случай че се гласоподава с празна или надраскана бюлетина Отново на избори: какво става, в случай че се гласоподава с празна или надраскана бюлетина

При гласуването с хартиена бюлетина има риск годна бюлетина злонамерено да бъде направена невалидна, да вземем за пример като бъде надраскана. За сходни нарушавания наблюдават покровителите и наблюдаващите на вота по секциите. При машинното гласоподаване.

Броенето на гласовете

Вотът и от хартиените бюлетини, и от машинното гласоподаване ще се брои на ръка.

Ръчното отчитане на гласовете от устройствата беше прокарано в Народното събрание от групите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия в края на предходната година, макар опасенията на изборни специалисти, че това основава условия за неточности и операции.

Резултатите от гласуването с хартия и на устройствата ще се регистрират и вписват поотделно в протоколите на секционните комисии. Данните от гласуването, които се записват автоматизирано във флаш паметите на машините, ще могат да се употребяват регистрираното от машината и преброеното на ръка.

 Как ще могат да гласоподават хората без персонални документи на 2 април Как ще могат да гласоподават хората без персонални документи на 2 април
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР