На Италия й бяха необходими четири години за да обмисли

...
На Италия й бяха необходими четири години за да обмисли
Коментари Харесай

Италия напуска китайската инициатива Един пояс, един път?

На Италия й бяха нужни четири години с цел да обмисли спирането на специфичните си връзки с Китай , написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

През 2019 година която се причисли към световната инфраструктурна стратегия на Китай, самодейността " Един пояс, веднъж " (BRI) , за изненада на съдружниците си от Запада.

Очаква се новият десен лидер на страната Джорджия Мелони да съобщи на сътрудниците си от Г-7, че е подготвена да скъса връзките си със знаковия външнополитически план на китайския президент Си Дзинпин, съгласно почитан посланик, осведомен с разискванията в италианското държавно управление.

Мелони към момента не е взела дефинитивно решение , само че полемиката в Рим е фокусирана върху това по какъв начин да се излезе от " Един пояс, веднъж ", а не дали да се направи това, сподели дипломатът, който приказва анонимно, защото въпросът е сензитивен.

Ако това стане, сходен ход би представлявал трагичен поврат в връзките сред Италия и Китай, поставяйки Мелони твърдо в лагера на скептичните към Китай страни, водени от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Това също би нанесло удар върху политиката на Си, евентуално подтиквайки други страни да последват образеца на Италия.
 Европейски Съюз желае устойчиво съдействие с Китай, само че да играе по разпоредбите
Европейски Съюз желае устойчиво съдействие с Китай, само че да играе по разпоредбите

Шарл Мишел прикани Пекин да притисне Русия да приключи войната в Украйна

Въпреки че към момента има разделения по отношение на това до каква степен би трябвало да стигне Европа, с цел да се причисли към поддръжката на Съединени американски щати за защитата на Тайван, има възходящ трансатлантически консенсус по отношение на нуждата Западът да се опълчи на китайските игри за икономическа мощ.

Но това не е елементарно пресмятане за Италия . Поддръжниците на самодейността " Един пояс, веднъж " предизвестяват, че раздялата с Китай би навредила на италианския бизнес.

" Връзката със Съединени американски щати в действителност е това, на което тя (Мелони) заложи, с цел да откри интернационалния си престиж ", сподели Натали Точи, шеф на основания в Рим мозъчен концерн " Институт за интернационалните връзки ".

Преди четири години Италия стана първата страна от Европейски Съюз, която се причисли към китайската самодейност - широкообхватна тактика за развиване на инфраструктурата на президента Си Дзинпин за вложение в 150 страни и интернационалните организации. По програмата Китай финансира построяването на пристанища, мостове, железопътни линии и небостъргачи, наред с други планове по света.

Когато Си посети Рим през 2019 година, с цел да подпише договорката, той беше посрещнат като крал с концерт на световноизвестния тенор Андреа Бочели в президентския замък.

Китайският водач сподели на тогавашния министър-председател на Италия Джузепе Конте, че е сходно на " естествените правила на Вселената " техните две страни - в миналото двата края на остарелия Път на коприната - да се обединят още веднъж.
 Лиз Тръс: Студената война на Запада с Китай към този момент стартира
Лиз Тръс: Студената война на Запада с Китай към този момент стартира

Западът би трябвало да избира - да се приспособи или да вземе ограничения за отбягване на спор

Мелони не е споделила дали ще извади Италия от китайската самодейност, само че предходната седмица уточни, че " дебатът е отворен ". Очаква се тя да даде знак за посоката на страната напред по време на срещата на Г-7 в Хирошима тази седмица, защото други водачи като Байдън биха могли да издигнат въпроса, съгласно посланик от Европейски Съюз и чиновник на Европейски Съюз, който приказва при изискване за анонимност.

Сделката сред Рим и Пекин би трябвало да бъде възобновена автоматизирано за още пет години през март 2024 година , в случай че никоя от страните не се отдръпна. Заместник-министърът на външните работи на Италия Джорджио Сили сподели в сряда, че " продължава деликатно обсъждане " и означи, че решението ще бъде взето, " като се има поради " политиката във връзка с Китай на НАТО, Г-7 и Европейски Съюз.

Сделката има за цел да подтиква търговията и да усъвършенства свързаността сред Италия и Китай. Но тя не реализира упоритостите си, защото Пекин не съумя да понижи бариерите пред италианския бизнес и поредните държавни управления в Рим възприеха все по-сурова линия към администрацията на Си.

Европейски Съюз също по този начин сътвори своя лична конкурентна самодейност Global Gateway, с цел да се опълчи на китайската. Това слага Италия в неловко състояние със специфичния статут на единствената нация от Г-7, която е част от самодейността на Пекин, съгласно Алесия Амигини, интернационален икономист, написала книга по въпроса.

Италия се причисли към плана тъкмо когато западното публично мнение се обърна против Китай поради неговия все по-авторитарен модел и нечестни търговски практики.

Поддръжниците на договорката с Китай, въпреки това, остават безапелационни, че Италия ще загуби, в случай че се откаже от съглашението.

Една от централните фигури в договарянията с Пекин беше заместник-министърът на промишлеността Микеле Герачи, някогашен банкер, който преподава финанси в китайски университети повече от десетилетие.

" Да бъдеш атлантист, член на НАТО, не значи, че не можеш да сключваш покупко-продажби с Китай ", сподели Герачи по време на телефонно изявление от Китай, като уточни, че други страни от Европейски Съюз, които също са членове на НАТО, са се включили към китайската самодейност.

Според Герачи напускането на самодейността би направило живота по-труден за италианските експортьори за Китай, главен мотив на бизнес съюзите, които поддържаха договорката, надявайки се, че ще докара до по-добър достъп до китайския пазар.

Износът на Китай за Италия е повишен с 51 % от 2019 година до 2022 година, до момента в който вносът от Италия в Китай се е нараснал единствено на половина (26 процента) през същите години, съгласно италианската комерсиална организация.
 Европейски Съюз търси понижаване на икономическата взаимозависимост от Китай
Европейски Съюз търси понижаване на икономическата взаимозависимост от Китай

Ще бъде разисквано на срещата на върха през юни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР