На исторически кръстопътНа 23-24 юни 2022 г. в Пекин се

...
На исторически кръстопътНа 23-24 юни 2022 г. в Пекин се
Коментари Харесай

БРИКС 2022: радикална промяна в глобалния ландшафт

На исторически кръстопът

На 23-24 юни 2022 година в Пекин се организира XIV среща на върха на неофициалната междудържавна асоциация БРИКС, която включва Федеративна република Бразилия, Руската федерация, Република Индия, Китайската национална република и (от април 2011 година ) Република Южна Африка. Асоциацията е основана по самодейност на Русия през юни 2009 година От 2015 година Иран е наблюдаващ в БРИКС, Индонезия, Турция, Египет, Аржентина, Нигерия, Сирия, Бангладеш, Гърция, Таджикистан, Тайланд и Мексико показват предпочитание за присъединяване в асоциацията. БРИКС е най-големият конгрес на незападния свят

При откриването на срещата на върха, китайският президент Си Дзинпин акцентира, че на фона на тектоничните промени, които се случват в света, човечеството е изправено пред невиждани провокации, следи се радикална смяна в международния ланшафт. Намирайки се на исторически кръстопът, за всички ни е значимо да се съсредоточим върху бъдещето, да създадем всеобхватно, тясно, практично и качествено партньорство в полза на отварянето на нови хоризонти за съдействие в границите на БРИКС. За това ни би трябвало:

Първо, да насочим взаимните старания за отбрана на мира и стабилността в целия свят. Днес, пристрастеностите от ерата на Студената война и силовата политика бушуват в света, обичайните и нетрадиционните закани за сигурността се умножават, означи китайският президент.

Някои страни се стремят към личната си безспорна сигурност, като уголемяват военните съюзи, подхранвайки блоковата борба. Те се считат за арбитри на орисите на други хора, пренебрегвайки правата и ползите на други страни. При такива условия е доста значимо страните от БРИКС да се поддържат взаимно по въпроси, свързани с основни ползи, да отстояват справедливостта, равенството и солидарността, да се опълчват на хегемонията;

Второ, поощряване на съдействието и развиването. Разрушаването на веригите на цената, покачването на цените на суровините и ерозията на интернационалната валутна и финансова система хвърлят голяма сянка върху развиването на всички страни, изключително на нововъзникващите пазари и разрастващите се страни.

Тази година китайското председателство одобри Инициативата за съдействие във веригата на доставки на БРИКС, Инициативата за търговия и вложения на БРИКС за стабилно развиване, Споразумението за взаимна административна помощ на митниците и Стратегията за продоволствена сигурност на БРИКС.

Струва си да се употребяват тези начинания за поддържане на надеждни вериги за доставки, предприемане на съгласувани дейности в отговор на провокациите в области като понижаване на бедността, селското стопанство, енергетиката и логистиката.

Важно е да се укрепи потенциалът на Новата банка за развиване и да се поддържа разширението на участието в нея, да се усъвършенства механизмът на Пула от валутни запаси в полза на обезпечаване на финансова сигурност, да се ускори съдействието в региона на трансграничните заплащания и кредитния рейтинг,

Трето , да се премине към пътя на нововъведенията. Бъдещето принадлежи на тези, които ще могат съответно да се възползват от новите благоприятни условия в интерес на икономическото развиване. Опитите за възпрепятстване на новаторското развиване на други страни и отбрана на личната си надмощие посредством научни и софтуерни монополи, ограничавания и бариери са обречени на неуспех. Необходимо е да се усъвършенства ръководството на науката и технологиите, тъй че новите достижения да основават нови и общи изгоди за човечеството;

Четвърто , значимо е да се употребява силата на груповия разум в дух на неприкритост. БРИКС не е " затворен клуб ", не е " изключителна коалиция ", а огромно семейство за взаимноизгодно партньорство.

През последните години доста страни показаха интерес да се причислят към „ Петте “. Естествено, новите членове ще налеят свежа кръв в съдействието на БРИКС и ще усилят неговата представителност и престиж. Тази година въпросът за разширението на БРИКС беше предметно обсъждан на разнообразни платформи. Считам за оправдано, сподели Си Дзинпин, този развой да напредне, с цел да се обединят повече съидейници към „ Петте “.

БРИКС е асоциация, основана за взаимно решение на проблеми от стопански темперамент. Изказвайки се на актуалната среща на върха на БРИКС, съветският президент В.В. Путин означи, че тематиката на срещата на върха „ Укрепване на висококачественото партньорство на БРИКС, нахлуване в нова епоха на световно развиване “ е доста настояща, страните от асоциацията задълбочават взаимоотношението по целия набор от въпроси на световното и районното. дневен ред, всяка година престижът на БРИКС и въздействието му на международната сцена се усилват.

Това е справедлив развой, защото страните от „ петицата “ имат голям политически, стопански, теоретичен, софтуерен и човешки капацитет и ние в действителност имаме всички благоприятни условия за взаимна ефикасна работа, ориентирана към обезпечаване на интернационална непоклатимост и сигурност, резистентен напредък и разцвет, за възстановяване на благосъстоянието на популацията. В същото време политическото въздействие на БРИКС се дефинира от обстоятелството, че страните-членки са авторитетни членове на водещи интернационалните организации и структури (ООН,G 20, Движение на необвързаните, Група 77), както и районни асоциации.

През 2015 година групата на БРИКС сътвори първите финансови институции - Новата банка за развиване (НБР, NDB) и Контингентния авариен пул на БРИКС. НБР с уставен капитал от 100 милиарда $ е свикан да финансира на първо място инфраструктурните планове на " петте " страни, по-специално " Великия път на коприната ". Пулът от условни валутни запаси на БРИКС ще бъде ориентиран към решение на проблеми и с платежния баланс.

От началото на активността на Новата банка за развиване Съветът на банката е одобрил повече от 75 плана за финансиране на обща стойност към 30 милиарда $ (като Руската федерация изхожда от обстоятелството, че НБР ще развива планово финансиране през националните валути на страните от БРИКС).

С потреблението на държавни заеми от Народна република България в Русия се извършват планове за поощряване на развиването на правосъдната система на Руската федерация (460 милиона долара), интегрираното развиване на територията и инфраструктурата на дребни исторически селища (220 милиона долара) и развиване на водоснабдителни системи на градовете в басейна на река Волга (320 милиона долара), заем за битка с „ ковид “ (1 милиард долара).

В рамките на недържавното кредитиране се финансира ПАО MTС (развитие на районна телекомуникационна инфраструктура), ПАО СИБУР ХОЛДИНГ (повишение на екологичността на плана «ЗапСибНефтехим») и ОАО «Российские железные дороги» (обновление на локомотивния парк), а също по този начин дава заеми за строителството на Белопорожските дребни Водноелектрическа централа в Карелия (100 млн. дол.), развиване на възобновимата енергетика (300 млн. дол.), развиване на съветската пристанищна инфраструктура (100 млн. дол.).

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР