на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как

...
на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как
Коментари Харесай

Симулатор на сайта на ЦИК показва как да гласуваме с машина

на интернет страницата на Централната изборна комисия (ЦИК) демонстрира по какъв начин се гласоподава посредством машина. Той е наличен за всички жители, които желаят да упражнят машинното гласоподаване, с цел да са готови за изборите за народни представители на 2 април. 

Симулаторът на машинно гласоподаване се намира в дясната част на уеб страницата на ЦИК. След като се избере, се отваря нова страница, на която се пресъздава машина.

На нея е изписано " Избори за Народно заседание 2 април 2023 година ", както и " Поставете картата в долния отвор на машината ". " Картата " се намира в горния ляв ъгъл на екрана. С мишката тя би трябвало да се реалокира до " отвора " на машината. На устройството ще се появи бюлетината със лист с партии и обединения, без да се загатват наименованията им.  Има и алтернатива за връщане обратно, с цел да бъде изменен изборът.

За избор на преференция са посочени и примерни номера на претенденти в дясната страна на бюлетината. След избора, има алтернатива " Преглед ", която се намира в най-долния десен ъгъл на бюлетината. 

В случай че не е маркирана партия, коалиция или самостоятелен претендент, алтернатива " Преглед " връща назад към " бюлетината ", с цел да бъде изработен избор. Ако изборът към този момент е изработен, натискайки алтернатива " Преглед ", се появяват две благоприятни условия - за гласоподаване или за смяна на избора.

При " Промени избора " гласоподавателят се връща още веднъж към бюлетината.  Ако е определена алтернатива " Гласуване ", вотът е извършен и гласоподавателят получава бюлетина от машинно гласоподаване, която би трябвало да се сложи в транспарантната кутия за бюлетини от машинно гласоподаване, която е визуализирана в лявата страна на екрана. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР