На илюстрацията : гигантският самолет на Стратолонч с прикачени към

...
На илюстрацията : гигантският самолет на Стратолонч с прикачени към
Коментари Харесай

УСПЕХ: Рух, най-големият самолет в света, построен от Стратолонч, полетя днес за пръв път!

На илюстрацията: гигантският аероплан на Стратолонч с прикачени към него три ракети “Пегас ”. Image credit: Stratolaunch

След изстрелването на най-мощната модерна ракета през вчерашния ден ( “Фолкън Хеви ”), през днешния ден пристигна ред да забележим дебютния полет на най-големия по обсег на крилата аероплан! Самолетът “Рух ” бе видян от фенове и фотографи този следобяд, до момента в който излиташе от изпитателното летище Мохаве в Калифорния. Летателният уред се задържа в небесата към два часа, след което се завърна на пистата сполучливо. 

“Рух ” е кръстен на известната птица от арабския фолклор. Според митовете размахът й на крилете е толкоз огромен, че може да закрие цялото слънце и да придвижва слонове. Няма по-подходящо име за летателната машина на Стратолонч – дължината от края на едното до края на другото крило възлиза на 117.3 метра. “Рух ” е по-голям даже от историческата ракета “Сатурн 5 ” (дълга 110.6 метра), извеждала хора до Луната! Доскоро върхът за максимален аероплан се държеше от “Hughes H-4 Spruce Goose ”, именита “летяща лодка ” с обсег на крилете 97.5 метра, която по времето на Втората международна война е трябвало да транспортира през океана товари, само че не била приключена в период и след единствено един изпитателен полет била пенсионирана.  

“Рух ” ще би трябвало да извежда в небето ракети, които след достигането на височина от 10 км. ще възпламеняват моторите си и ще изкарват изкуствени спътници в орбита. Доскоро компания Стратолонч строеше лични ракетни мотори и ракети, само че след всеобщи съкращения през януари тези планове бяха замразени. Вместо това компанията се концентрира върху завършването на работата по самолета. Сега неговото бъдеще е прекомерно неразбираемо и евентуално ще бъде обвързвано с компания Нортроп Груман, защото е подписан контракт за изстрелване на ракети “Пегас ” от борда му. 

Eх, тъпо, че Пол Алън, създателят на компанията Стратолонч, не съумя да види плода на дългогодишния си труд. Предприемачът умря през октомври предходната година… Тепърва следва да забележим по какъв начин ще се развива това галактическо начинание – съкращенията на личен състав и прекратяването на стратегии са явен индикатор, че наследниците на Алън не се вълнуват от космоса. Визията на бизнесмена беше несъвместима и с настоящото галактическо развиване – бяха поканени доста компании, които да изстрелват ракети от борда на “Рух ”, включително и СпейсЕкс, само че с изключение на Нортроп Груман никой различен не е показал интерес. Ракетите “Пегас ” на Нортроп Груман от своя страна са прекомерно скъпи за съвремието и дребни за мащабите на “Рух ”. Да се надяваме, че сегашната администрация на Стратолонч има проекти за пазарното развиване на самолета – в противоположен случай той може да поеме ориста на “Hughes H-4 Spruce Goose ” и да бъде пенсиониран без време… 

Запис от полета: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР