На игрището той беше огромен, но извън него е още

...
На игрището той беше огромен, но извън него е още
Коментари Харесай

Шак по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA


На игрището той беше голям, само че отвън него е още по-голям. " Аз съм черният Фридрих Ницше. Аз съм Човекът ". Където и да отиде, Шакил О`Нийл постоянно води шоуто със себе си. Животът на Големия Аристотел обаче въобще не е единствено смешки и закачки, както излиза наяве от документалната поредност на HBO Max " Шак ".

След " Възходът на Династията Лейкърс ", за който писахме по-рано през годината, баскетболните почитатели ще имат опцията да научат доста повече и за идната славна ера в историята на " Езерняците ". Това обаче е единствено част от шоуто.

Подходът, който прави продукцията на режисьора Робърт Алекзандър доста по-интригуваща и достоверна от множеството спортни документални филми, е колкото елементарен, толкоз и дръзновен. Вместо да пробва да опише " захаросана " история, в която няма неприятни персонажи, той просто оставя основния воин да бъде себе си. О`Нийл в никакъв случай не е бягал от неуместните въпроси и не се е страхувал да споделя тежките истини и в този момент не е по-различно.

Друг фактор, който прави поредицата на Алекзандър още по-многопластова, е че някои от най-важните моменти от живота на Шак са пречупени и през погледа на негови родственици, другари и съотборници. Това разрешава на феновете да изградят доста по-ясна и сложна визия за О`Нйил, поставяйки под въпрос част от убежденията му. По-наблюдателните почитатели ще виждат, че по някои тематики именитият №33 се изрича по същия метод, както в свои изявленията отпреди 20 години. Това е още един от факторите, който способства за реалистичното чувство.

Това, което кара " Шак " да изпъкне, е, че съумява да развълнува дългогодишните почитатели на баскетбола, като в това време показва събитията по меродавен метод. В епизодите са вплетени някои любопитни елементи, които няма да убягнат на запалените фенове на NBA. Първият епизод включва аудиозапис на известния коментатор Ърни Джонсън, отразяващ мач на Шак първите години на кариерата му, както и фрагменти от единоборство сред О`Нийл и Чарлз Баркли. Днес тримата са сътрудници в спортното токшоу " Inside The NBA ".

Разбира се, няма по какъв начин поредицата да не включва един от най-важните фактори - неповторимото възприятие за комизъм на Големия Аристотел. Шак въобще не се тормози да приказва за купонджийските си дни като колежанин, както и за своята къса, само че колоритна кариера на рапър и артист.

Под " обстрел " попадат и градски противници на " Лейкърс " - " Клипърс ", които Шак индиферентно назовава " смешници ", разказвайки за един от най-силните си мачове. Легендата на " Езерняците " на няколко пъти показва своята неподражаема комбинация от самочувствие и жлъч. " Една от супер силите ми е, че мога да спирам времето " - споделя Шак с типа на човек, който го прави непрекъснато.

Сред главните аргументи феновете на баскетбола да гледат " Шак " е историята за неговия дълъг и развълнуван спор с Коби Брайънт. За голямо страдание, злополучната гибел на Черната Мамба не ни разрешава да чуем и другата позиция за една от най-интригуващите истории в актуалната ера на NBA.

За сметка на това обаче Робърт Алекзандър ни предлага разказите на Джени Бъс - дъщерята на именития притежател на " Лейкърс " Джери Бъс, както и на други членове на тогавашното управление на отбора.

" Шак " несъмнено съумява в най-важната си задача - да показа забавен и изчерпателен взор към историята на най-големия шоумен в NBA, като в това време намира границата сред провокативното и скандалното. Това е същинско достижение, когато приказваме за живота на човек, нарекъл се " Черният Фридрих Ницше " - без в действителност да е прочел даже една негова книга.

Разказът за разпадането на атрактивния състав на " Орландо Меджик " от средата на 90-те, съпроводен с изненадваща за мнозина остра подигравка към неговия бивш съотборник и другар Пени Хардауей, е превъзходен образец за креативната посока, по която са решили да поемат О`Нийл и Алекзандър. Както споделя самият Шак: " Понякога, когато разказваш история, е добре да добавиш малко барбекю сос ".

Първите два от общо четирите епизода на " Шак " са налични в HBO Max.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР