На хоризонта вече са първите избори за годината. Това определя

...
На хоризонта вече са първите избори за годината. Това определя
Коментари Харесай

Състезание или подмолни интриги в медийното царство

На хоризонта към този момент са първите избори за годината. Това дефинира характера на новия политически сезон. Политическите играчи към този момент влизат в директна предизборна борба. Всички знаем какво ни чака – напрежение, пристрастености, адреналин. По силата на събитията за малките екрани това е „ златно време “, тъй като ще разчитат на високи доходи от явните и скритите партийни каси за политическа реклама, изявленията, диспути и всичко останало. Това ги слага пред тестването да запазят своята обективност и безпристрастност. Не знам дали ще се наложи концепцията да се оповестяват предварителните резултати в самия ден, само че бихме очаквали най-малко някои промени. Например:

– Да се даде независимост на публицистите, водещи дебатите, да излязат от ролята единствено да мерят времето.

– Да не се стига до смешното състояние на партиите да им се дава думата за секунди. Това компрометира самата демократична система.

– Да се оставят хората, които вършат осведомителните излъчвания, сами да дефинират реда на новините. При това да не бъде онеправдана опозицията.

– Журналистическата гилдия сама да предложи измененията. Ако я има, само че се колебая. Ето за какво:

Знаех си, че не трябваше да се въвличам в циганската тематика. Всички ме хвалеха за позицията ми досега, в който направих неточност. Тогава не помниха за ромите, захванаха се с мен. Трудно е да се ориентираш с какви претекстове. Медийната джунгла е царство, изпълнено с подмолни интриги и войни.

Не е правилно да употребявам тази графа, с цел да пазя персонални дела, само че както ще разберете, въпросът не е единствено персонален, наранена бе цялата телевизионна гилдия, а и цялата история стартира от публикацията ми в тази графа, която провокира интереса на Слави Трифонов и бях поканен в шоуто. Там похвалих Светльо Иванов, че е ослепителен млад публицист, без значение от ромския му генезис, както бях прочел в един седмичен вестник. И се развихри бурята, която надвиши рамките на съответния мотив. Какви заключения произтичат от случката?

1. “Жълтата “ преса от дълго време не е единствено жълта. За да издържи на конкуренцията, тя разгласява и съществени политически мнения, и политически злословия, и всемирски вести, подавани от самите всемирски герои. Както и по този начин наречените „ съществени “ медии по същите аргументи разгласяват жълти вести и всемирски злословия. Това изяснява до някъде за какво бях измамен от информацията за Светльо.

Така изяснявам на един ежедневник, който в заглавие на цяла страница запита: “Защо Гарелов чете и има вяра на жълтите издания “. Чета и техния вестник.

2. Всички доста бързо не помниха, че няма нищо срамно, в случай че някой е от ромски генезис и е постигнал триумф в живота си.

Да, казаното за Светльо не е истина и още на другия ден, откакто той ми позвъни, му предложих да се извиня обществено. Той се отхвърли. Имаме в предишното с него сходен случай, единствено че с разменени функции. Но на другия ден, откакто вестникът, написал на първо време тази неистина, я повтори като „ официализирана “ от моя благосклонност, се подвигна огромен звук. От него, от фамилията му, от сътрудниците му, от някои организации. Лична засегнатост, комплекси, възмездие на наранени от рецензията ми, завист с каквато и да е мотивация. И още нещо, за което ще стане дума. Обвинението беше все едно против младия сътрудник е изречена допустимо най-ужасната клюка. Забравиха за ромите, за конституцията, за етиката. Значи нашата „ приемливост “, с която толкоз се хвалим, е един блъф. Тъжно, само че факт.

3. Но има и едно друго пояснение на реакциите в медийното царство. Никой не се интересуваше от съответния мотив, просто без никакво притеснение се втурнаха при обрисувалия се обществен скандал да прокарат своите стаени ползи, да атакуван своите съперници, да си отмъстят, да обидят, да обиден, да злепоставят, да компрометират.

Чудех се изначало за какво упрекват и Слави Трифонов за случилото се, което нарекоха „ брутална разпра ”, претендират към него също да се извини и загатват за някакъв таен скрит план против младия водещ. Като че ли е задължен да знае какъв е произхода на всички публицисти от БТВ! Сетих се, че вестникът, който упрекна Слави, има напоследък сериозен спор с „ Шоуто… “. И в този момент намира мотив да му го върне. Трудно е на музата да възпее и гнева на сътрудниците на Светльо към екипа на Слави. Там също отдавна тлее някакъв спор с екипа на Венелин Петков, чиито детайлности убягват на външните хора. Сега намират мотив да „ натрият носа “ на Слави и сценаристите му.

Не знам какви са претекстовете на всички, които надвишиха мярката. Ако знаех какви са „ игрите “ им, не можех да пиша свободно, с цел да не ги засегна. В резултат нямаше да пиша нищо. Но изводът е един – няма журналистическа общественост в България, няма общи ползи, няма нравственос и колегиалност. Никой не търпи рецензия, тъй като параноично вижда зад нея заприказва.

Новият сезон за малките екрани


Освен с политика, новият ефирен сезон ще бъде кондензиран с музикални и кулинарни надпревари, риалити и сериали. Какво да се промени:

– Да се запазят най-успешните излъчвания като „ Като две капки… “, „ България търси гений “ и други

– Да не се пипа най-успешният тандем Рачков-Зуека, където и да се излъчва.

– Да се демонстрират по електронен път резултатите от гласуването на феновете, с цел да не се пораждат подозрения.

– Да не се стартират пробиващи „ звездички “ и да не се пренебрегват представителите на етнически и музикални малцинства.

– Да се ограничи броят на предаваните турски сериали най-малко към изборите.

И всичко това – без значение кой коя телевизия ще купува.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР