На хоризонта се задава водна криза, предупреди кметът на Велинград

...
На хоризонта се задава водна криза, предупреди кметът на Велинград
Коментари Харесай

Водна криза надвисва над Велинград

На хоризонта се задава водна рецесия, предизвести кметът на Велинград доктор Костадин Коев. Притесненията на градоначалника са подбудени от прекъсването на водоподаването от Сухата лъка и Легоринец поради минимално повишени стойности на уран. От това се губели към 70 литра в секунда от нужния за Велинград дебит.

Налице е крещяща нужда да се възвърне разрушеният тръбопровод „ Водев чарк ”, който пострада съществено през март 2015 година, посочи доктор Коев. Вече три години от разнообразни държавни ведомства се чака да финансират ремонта, само че към този момент пари няма. Ако страната не ни отпусне средства за „ Водев чарк ”, ще би трябвало да създадем всичко допустимо да възстановим водопровода със лични средства, разяснява кметът на Велинград. Той заяви, че има направен план, като нужната сума е най-малко половин милион лв..  

Като различно решение доктор Коев вижда реализацията на концепцията за тръбопровод от Клептуза. 

Временната комисия, която бе направена в Народното събрание във връзка със повишените количества уран в питейните води, е излязла със мнение за финансова поддръжка на различни водоизточници. Това пък дава късмет да бъдат обезпечени средства за тръбопровод от Клептуза. 

Има и вид да бъде увеличено количеството вода от Пречиствателната станция, само че там съществува познатият проблем, че при дъждове водата става мътна и е нужно дълго софтуерно време, с цел да потече чиста към чешмите, добави доктор Коев.

Клептуза е най-големият карстов извор в България. Подземната вода излиза на повърхността от три места в разсед, в който лежи коритото на Чепинска река. Водата е бистра и студена с температура от 8,1°C, относително твърда. Тя е годна за пиянство, само че единствено част от нея е каптирана. Останалата подхранва двете изкуствени езера, а оттова се отича в Чепинска река.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР